Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Опалювальний сезон близько: як підготувати оселю до зими

Своєчасне технічне обслуговування газових приладів і труб в оселі – запорука не лише безпеки, але й економії

Колаж: Pro Гроші

Якщо вчасно перевіряти стан газових труб і приладів, можна попередити виникнення поломок

Колаж: Pro Гроші

Перед початком опалювального сезону рекомендується проводити перевірку своїх газових приладів і труб, щоб попередити можливі аварії чи поломки. Кінець осені та початок зими вважається періодом, коли на мережу постачання здійснюється найбільший тиск, а навантаження критичне.

Що таке технічне обслуговування та навіщо його робити

Ніхто не хоче витрачати кошти на ремонт котла чи труб, або ж переплачувати за блакитне паливо через витоки. Термін експлуатації приладів не вічний, вони швидко виходять з ладу або завдають шкоди здоров'ю людини, наприклад, через отруєння чадним газом.

Технічне обслуговування необхідне, аби техніка прослужила довше та рідше ламалася, а також щоб зекономити на використанні дорогого сьогодні газу. Опалення позбавляє українців чималої суми через високі тарифи, а завдяки ліквідації витоків можна зменшити розхід ресурсу на 3-5%.

Саме ця проблема є найчастішим випадком звернення до служби "104". Причина дійсно у відсутності вчасного технічного обслуговування. На жаль, ця послуга не входить у тариф за газопостачання з 2019 року, тож мешканці квартир мають власноруч дбати про належний стан установки у своїй оселі.

Зауважимо, що процедури перевірки та ремонту мають здійснювати лише спеціалізовані фахівці та організації, оскільки самостійне втручання може мати небезпечні наслідки. Без відповідної кваліфікації ви легко погіршите проблему, а її вирішення обійдеться у ще більшу суму.

Стандартна перевірка включає такі операції як обстеження внутрішніх газопроводів щодо витоків газу, приладовий контроль на щільність з’єднань, перевірка герметичності футлярів, змащування запірних пристроїв, усунення витоків на муфтових з’єднаннях тощо.

Як часто проводити перевірки

Звісно, відповідь на це питання залежить від таких факторів як попередня періодичність технічного обслуговування газових мереж. Взагалі рекомендовано проводити діагностику як мінімум раз на рік, безпосередньо перед початком опалювального сезону.

Особисті установки бажано обслуговувати у відповідності до рекомендації виробника. Про це йдеться у паспорті приладу, тож перевірте документи та з'ясуйте періодичність звернення до спеціалізованої організації. Якщо ви втратили паспорт, зверніться до фірми-постачальника або виробника з цим питанням.

Не ігноруйте необхідність техобстеження! Вчасне втручання дозволить уникнути аварій та поломок під час зимніх місяців, а огляд мереж убезпечить квартиру від витоків газу та інших серйозних проблем.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не спалити квартиру через перевантаження електромереж. Також ми повідомляли, як можна суттєво зекономити на комуналці вже цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.