Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть контролювати забудову свого міста – як це зробити

Українці зможуть отримати відкриту інформацію про будівництва, які здійснюють у містах

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні відкрили доступ до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову запрацювали портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та Портал відкритих даних. Це ресурси, які дозволяють отримувати дані про будівничу діяльність у конкретному населеному пункті.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Доступ до інформації був закритий силовими органами після повномасштабного вторгнення з міркувань захисту, аби не допомагати ворогу загрожувати національній безпеці. Втім команда Мінцифри довгий час вела комунікацію з силовиками, щоб узгодити перелік даних, які можна надати у загальний доступ. Таким чином наразі громадяни мають змогу користуватися:

  • публічною мапою будівництва, яка відображає нещодавно видані дозволи на проведення робіт;
  • відомостями з конкретного об’єкта будівництва;
  • інформацією про будівельні роботи за адресами.

Журналісти та звичайні українці можуть контролювати проведення діяльності у своєму місті, забудову населеного пункту, протидіяти корупції.

Зазначимо, ЄДЕССБ створили відповідно до вимог Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" як систему, яка дозволяє створювати, переглядати, відправляти, приймати, збирати, обробляти, аналізувати дані у сфері будівництва. Повна версія складається з Реєстру будівельної діяльності, електронного кабінету користувача та порталу електронної системи.

Ціни на новобудови у квітні

Інфляція негативно вплинула на формування цінової політики на ринку нерухомості. Подорожчання торкнулося будівельних матеріалів, що прямо відбилося на вартості готової квартири у новобудові. Але за словами співзасновника та керуючого партнера компанії INSPI Development Володимира Семенцова, номінальні ціни зросли в середньому на 1-1,3% в гривневому еквіваленті.

Відносній стабільності допомагають чимало факторів, як от підкріплення економіки держави коштами країн-партнерів (фінансовою допомогою у валюті), сповільнення інфляції (за січень-лютий приріст склав лише 1,5%), відновлення енергетичної системи після значних руйнувань восени та взимку.

На додаток, попит на новобудови низький, тому забудовники пропонують потенційним клієнтам знижки від 10% до 25%. Змогу понизити кінцеву вартість дає поступове повернення до стабільної роботи вітчизняних виробників матеріалів. Вони забезпечують майданчики необхідними ресурсами, чим знижують собівартість об’єктів та дозволяють впроваджувати лояльну систему ціноутворення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ChatGPT розповів про квартиру, на якій ви точно зможете заробити. Також ми повідомляли, які квартири скуплятимуть зі швидкістю світла після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.