Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Києві зупинилося будівництво житла: до чого тут інвестори і що буде далі

Російська військова агресія та введення воєнного стану в Україні негативно вплинули на ринок нерухомості у столиці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Забудовники розповіли про ситуацію на ринку новобудов у Києві

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Війна Росії проти України кардинально змінила ринок житла в нашій країні. Так, у Києві забудовники нарікають на тяжку ситуацію на ринку нерухомості, а один із найбільших міських забудовників просить фінансування у влади.

Про це йдеться у матеріалі ТСН.

Що відбувається на ринку новобудов під час війни

Забудовники виокремлюють одразу кілька причин, які негативно впливають на ситуацію, втім усі вони так чи інакше пов'язані з повномасштабним нападом РФ на Україну. Наприклад:

  • практично повна відсутність продажів, що підтверджують рієлтори;
  • значне подорожчання будівельних матеріалів;
  • скорочення кількості кваліфікованих кадрів на будівельних майданчиках через війну;
  • несплата від тих інвесторів, які придбали житло на умовах договорів розтермінування;
  • відсутність електроенергії та часті повітряні тривоги.

Один із найбільших столичних забудовників — Київміськбуд, підтверджує усі описані вище проблеми. В компанії запевняють, що готові продовжувати будівництво, водночас нарікають на нестачу фінансування. Фірма хоче продати нерухомість для потреб міста на 300 мільйонів гривень і вже звернулася до міської влади з проханням збільшити статутний капітал на 1 мільярд грн. Але у Київраді наразі нічого конкретного пообіцяти не можуть.

"Бюджетна комісія поки не підтримала це питання. Будуть ще розглядати на наступному засіданні", – повідомили там.

Тим часом у Департаменті будівництва та житлового забезпечення КМДА кажуть, що проблеми з будівництвом в столиці виникли через російську агресію та введення воєнного стану. Тоді ж залихоманило Київміськбуд та інші забудовники. Там запевняють: влада та забудовники працюють над тим, аби якомога розв'язувати проблеми. Паралельно триває робота щодо налагодження діалогу між забудовником та інвесторами — на початку березня люди створили декілька петицій на сайті Київради з вимогою до влади змусити "Київміськбуд" завершити будівництво ЖК.

Попри це ні в КМДА, ні в "Київміськбуді" не кажуть, коли точно зможуть відновити роботи. Лише зазначають, що збільшити темпи робіт, коли в державі триває війна — надзвичайно складне завдання.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як українцям безплатно приватизувати житло в гуртожитку. Також ми писали, де під Києвом знайти найдешевші квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.