Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть безплатно приватизувати житло в гуртожитку: як стати власником

Зазвичай процес приватизації займає до двох місяців і можливий тільки при виконанні певних вимог

Фото: Pexels, domik.ua. Колаж: Pro Гроші

Хто і як може приватизувати кімнату в гуртожитку

Фото: Pexels, domik.ua. Колаж: Pro Гроші

Нерухомість, що перебуває у державній власності, можна приватизувати, тобто переоформити на себе. Українці, які проживають у гуртожитках, мають право на безплатну приватизацію кімнати, якщо виконають конкретні вимоги та зберуть повний пакет документів.

Це регулюється Законом України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".

Відповідно до ст. 1 документу приватизувати займане приміщення мають право громадяни України та члени їх сімей, якщо проживають у ньому не менше п’яти років та не мають боргів за житлово-комунальні послуги. Втім кімната не може перейти у приватну власність у разі її цільового призначення для тимчасового проживання студентів, ВПО, людей у відрядженні тощо.

Процедура приватизації абсолютно безоплатна та здійснюється за участі Державного агентства з управління майном. Але варто знати про вимоги, що стоять перед потенційними кандидатами. По-перше, в їх власності не повинно бути іншої житлової нерухомості. По-друге, вони раніше не скористалися правом безплатної приватизації. По-третє, сам гуртожиток не має входити у перелік об’єктів, які не підлягають привласненню.

Зазвичай процедура займає півтора-два місяці, оскільки чимало часу йде на оформлення документів. Але пришвидшенню сприятиме звернення до кваліфікованого юриста, який допоможе зі збором необхідних паперів.

Який порядок приватизації кімнати в гуртожитку

Спершу варто подбати про наявність повного пакета документів, а саме:

  • заяви про бажання приватизувати житло;
  • посвідчень осіб, які проживають у кімнаті (паспорт, ідентифікаційний код);
  • техпаспорту й ордера на приміщення;
  • підтверджувальної довідки, що право безплатної приватизації ще не використано;
  • договору оренди.

Далі потрібно звернутися до місцевої влади чи установи, яка має право власності, та отримати дозвіл на переоформлення кімнати. В Центр надання адміністративних послуг подати пакет документів і дозвіл, очікуючи на видачу свідоцтва про приватизацію майна. Останній крок – здійснити в місцевому виконавчому комітеті реєстрацію права власності.

Опісля ви зможете розпоряджатися житлом на власний розсуд. В тому числі – продати кімнату. В Україні є достатньо оголошень про продаж, наприклад, у Києві шукають покупців на кімнати в гуртожитках за 460 000 грн (Дніпровський район, 17 кв.м), 530 000 грн (Солом’янський район, 18 кв.м), 810 000 грн (Дніпровський район, 24 кв.м) тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де найдешевші квартири під Києвом і розповідав про топваріанти для невеликого бюджету. Також ми повідомляли про нестандартний дизайн інтер’єру та показували, як створити стильну та практичну кухню.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.