Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Темні таємниці Київміськбуду: як найбільший забудовник опинився на межі краху

Київська міська рада створила тимчасову контрольну комісію для перевірки даної компанії

Фото: Facebook "Київміськбуд", УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Довкола компанії "Київміськбуд" відбувся чималий скандал

Фото: Facebook "Київміськбуд", УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мережею шириться скандал довкола української будівельної компанії "Київміськбуд". Сталося це через зупинку будівництва, раптову втрату чималих грошей та ще низки факторів. Українці чекають на свої квартири, однак, коли вони їх отримають, наразі важко сказати.

Сайт Pro Гроші дізнався, що було з компанією до війни, як справи йдуть зараз та чого чекати від Київміськбуду надалі.

Зміст
1.Що відомо
2.Як довго будувались обʼєкти
3.Куди ділись кошти
4.Скільки коштують квартири від компанії
5.Чого чекати далі

Що відомо

В Україні компанія "Київміськбуд" є одним з найбільших забудовників країни, адже вона контролює близько третини ринку первинної нерухомості столиці. Також компанія має близько 20 тисяч інвесторів. І наразі вони стривожені, адже забудовник з осені 2022 року поставив усю роботу на паузу. Будівництво зупинилося, коли почали виникати суттєві перебої з електроенергією, пояснили в компанії.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Київміськбуд сфокусувався на тому, аби добудувати десять об'єктів, які мають високий ступінь готовності. У 2022 році компанія здала в експлуатацію три житлові комплекси на 100 тис. кв. м та чотири паркінги на 617 місць, говорить голова правління і президент компанії "Київміськбуд" Ігор Кушнір.

Як довго будувались обʼєкти

Наразі середня затримка з введенням в експлуатацію будинків, які зводить Київміськбуд, становить href="https://ktostroit.com/">17 місяців. Затримка із завершенням робіт у ЖК Mirax на вулиці Глибочицькій сягнула 3,5 року.

У компанії запевняють, що це все через відсутність продажів.

"Будівництво фінансується за кошти приватних інвесторів. З настанням великої війни рівень продажів скоротився майже повністю, через що почали виникати суттєві перебої з фінансуванням", – пояснив Ігор Кушнір.

Додаткова причина заморожування будмайданчиків – низька платіжна дисципліна інвесторів, які купували квартири на виплат.

"З лютого 2022 року інвестори майже перестали сплачувати кошти за квадратні метри, придбані на умовах договорів розтермінування. Борг інвесторів перед Київміськбудом становить 326 млн гривень", – повідомив голова правління.

Куди ділись кошти

Представники ініціативної групи інвесторів запевняють, що гроші в компанії весь цей час були. Наприклад, 28 лютого 2022 року на рахунках Київміськбуду залишалося 500 млн гривень, а у вересні було вже лише 30 млн гривень, хоча роботи на об'єктах майже не велися.

Забудовник спростовує дану інформацію і стверджує, що за рік великої війни на будівництво, яке було в активній фазі, та підтримання життєдіяльності компанії компанія витратила близько 400 млн гривень резервів.

За даними сайту ЛУН, в процесі будівництва компанія наразі має 34 будинки. Невідомо, коли вони будуть готові, адже роботи наразі призупинили.

Скільки коштують квартири від компанії

До війни, а саме у січні 2022 року, за даними сайту ЛУН, метр квадратний в ЖК "Урлівський" вам міг обійтися у 26 533 гривень. Однак наразі ви віддасте за нього 44 202 гривень.

Наприклад, в ЖК "Оберіг-2" в січні 2022 року вартість за метр квадратний була 22 932. Станом на червень 2023 року вона становить 36 730 гривень.

Таке значне здорожчання відбулося майже на всіх обʼєктах компанії.

Чого чекати далі

Представники компанії запевняють, що вони готові й хочуть працювати далі, але через низку причин Київміськбуд треба трохи підштовхнути, говорить голова правління.

"Водночас наявний запас міцності дає можливість Київміськбуду в майбутньому завершити всі розпочаті житлові комплекси та показати позитивну динаміку фінансових показників. Київміськбуд має велику кількість проєктів на добудівельних стадіях. Їх реалізація та продаж нерухомості дозволять повною мірою завершити всі розпочаті об'єкти", – додає Ігор Кушнір.

За його словами, головним фактором стимулювання завершення будівництва має стати кінець війни та подальша активізація ринку нерухомості.

Раніше ми писали про те, що Київміськбуд призупинив будівництво та звернувся до майбутніх власників квартир. Також ми розповідали, що скандал довкола компанії перейшов на новий рівень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.