Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вечірки на території ЖК та інших будинків – як погуляти без скандалу

Разом з експерткою розібралися, чи можна влаштовувати вечірки на прибудинковій території та як правильніше це зробити

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Під час вечірок на прибудинкових територіях потрібно дотримуватися певних правил

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Вечірки, гучна музика, різноманітні святкування – з цим регулярно стикаються мешканці різних житлових комплексів та окремих будинків. Проте, не завжди сусіди в захваті від таких подій, тому починають сваритися з організаторами свят, викликати поліцію та збирати весь будинок на обговорення поведінки своїх співмешканців.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з експерткою з нерухомості Вікторією Берещак та дізналася, чи можна взагалі влаштовувати вечірки на території будинку.

Вечірки не під забороною, але потрібно враховувати багато нюансів


Якщо говорити про новий житловий фонд, то насамперед треба розуміти, що для таких подій на території комплексу мають бути спеціально відведені місця. Потрібно зважати на особистий простір своїх співмешканців, аби в результаті вечірка не закінчилася сваркою з сусідами.

Тобто, якщо говорити виключно про людський фактор, то люди, які організовують такі події мають свідомо підійти до цього та розуміти, що деяких речей краще не робити.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Влаштовувати свята краще в спеціально відведених місцях


Зазвичай в поліфункціональних житлових комплексах, де правильно зроблене просторове зонування, де є розпланована територія, яка враховує абсолютно різні життєві сценарії мешканців, в залежності від вікових груп, їхніх потреб тощо, передбачаються так звані патіо-зони або зони барбекю.

Саме на цих територіях люди можуть влаштовувати свої вечірки, розводити багаття, збиратися з друзями на барбекю тощо. Так, юридичної заборони порушувати кордони цих зон немає, але робити цього не бажано. Люди повинні розуміти, що в житловому ком'юніті існує так званий суспільний договір, якого варто дотримуватися, – зазначила експертка.

Як правило, цей умовний договір підтримують інформаційними табличками від керуючої компанії, які повідомляють, що розводити багаття в неналежних для цього зонах заборонено тощо.

В таких комплексах, як поліфункціональних кварталах, місто в місті, рекреаційних заміських комплексах, є відповідний рівень аудиторії, який вже доріс до більш-менш свідомої позиції. Вони не порушують правила, які були створені для всіх не просто так.

Тож, на спеціальних ділянках можна влаштовувати вечірки, святкувати день народження, зустрічатися з друзями, влаштовувати фотосессії, за бажанням навіть можна відсвяткувати весілля. Девелопери завжди намагються перерахувати всі можливі життєві сценарії, потреби мешканців та враховувати їх.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Потрібно поважати особистий простір своїх сусідів


Дуже розповсюджена ситуація, це гучна музика та голосна поведінка під вікнами у пізній вечірній час. У такому випадку потрібно пам'ятати про законодавство, яке забороняє порушувати громадянський спокій після 22:00 у вихідні та 21:00 в будні дні.

Але, якщо це 20:00, коли режим тиші ще не починає діяти й люди хочуть відпочинку, то зазвичай рятує дві речі:

  • охорона комплексу (бажано, щоб вона була й слідкувала за громадським порядком тощо);
  • внутрішнє ком'юніті мешканців (коли небайдужі проактивні громадяни об'єднуються й доводять до відома таких осіб, що вони надо шумно себе поводять).

У крайньому разі, звичайно, можна звернутися до громадської організації, яка патрулює територію або до поліції та повідомити про порушення громадського порядку.

Тож, якщо вечірки не уникнути, то варто постаратися зробити її цивілізованою, а не в форматі гучної музики на все подвір'я, голосними розмовами, криками та бійками, – підкреслила експертка.

Вечірки в старому фонді та в приватних будинках


Якщо говорити про вторинний ринок, то там повна анархія, все тримається виключно на домовленостях сусідів. За словами Вікторії Берещак, якщо організаторам вечірок байдуже на особистий простір своїх сусідів, то, окрім звернення до уповноважених органів, мешканці будинку "безсильні".

А ось щодо приватного будинку, то це власна територія мешканців, де вони можуть робити все, що заманеться, але при цьому не порушуючи режиму тиші.

Раніше ми розповідали, як боротися з голосними сусідами та що загрожує за надмірний шум. Також ми писали, як зміниться ринок нерухомості в Україні через 5 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.