Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Терпіти не треба. Як боротися з голосними сусідами та що загрожує за надмірний шум

Не варто терпіти сусідів, які постійно здіймають галас, адже за перевищення рівня шуму передбачено штраф

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що робити, якщо сусіди дуже шумлять

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найбільше претензій до сусідів виникає в мешканців багатоповерхівок, де стіни тонкі. Мабуть кожен українець за життя стикався з ситуаціями, коли в сусідніх квартирах гучно кричать, сміються, співають, прибирають, граються тощо. Це речі, через які неможливо спокійно відпочити. Зазвичай конструктивна розмова зі співмешканцями та пояснення проблеми допомагають позбутися джерела шуму. Та часто достукатися до людей неможливо, і вони продовжують періодично отруювати життя своїм сусідам.

Сайт Pro Гроші розповідає, куди можна звертатися через шум за стіною та яка відповідальність передбачена винуватцям інциденту.

Який рівень шуму є порушенням

В Україні на законодавчому рівні закріплені норми допустимого рівня шуму в конкретний час доби. Статтею 24 ЗУ "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" визначено, що всі громадяни держави повинні дотримуватися встановлених санітарними правилами норм. Максимально прийнятний рівень шуму затверджує наказ МОЗ від 22.02.2019 №463 "Про Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови".

Отже вдень у квартирах і житлових будинках рівень не повинен перевищувати 55 дБ, а вночі – 45 дБ. Для порівняння: 30 дБ еквівалентно шепоту та звуку настінного годинника, 45 дБ – рівень звуку звичайного спілкування двох людей, 65 дБ – голосна розмова, добре чутна стороннім.

Зауважимо, ці значення місцева влада може переглядати в кожному населеному пункті окремо. Наприклад, у столиці діють "Правила благоустрою міста Києва", які регламентують дотримання тиші в громадських місцях. У випадку проведення концертів, масових святкових і загальноміських заходів рівень шуму в прилеглих житлових будинках не має бути більшим 40 дБ вдень та 30 дБ вночі.

Що заборонено робити в нічний час

Українці повинні стежити за власною поведінкою з 10 вечора до 8 ранку, адже тоді забороняються наступні дії у квартирах:

  • гучно співати і кричати;
  • використовувати апаратуру, яка відтворює звук (колонки аудіоплеєри та ін);
  • вмикати побутову техніку, що шумно працює (предмети для ремонту заборонено застосовувати не з 10 години вечора, а з 9 години).

Також не допускається проведення ремонтних робіт протягом доби у вихідні та святкові дні. Дозвіл надається лише після отримання усної згоди всіх мешканців будинку.

Куди скаржитися на шумних сусідів

Якщо мирним шляхом не вдається вирішити проблему, існує два виходи: звернутися в поліцію з письмовою скаргою або написати заяву в місцевому управлінні Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. Це відомство, яке безпосередньо займається складанням актів про перевищення рівня шуму в приміщеннях, тож може надати протокол з надійними доказами, який знадобиться у відділенні поліції.

Представники охоронних органів не приймуть звернення про галас у сусідній квартирі, якщо не буде підтвердження правопорушення. До таких належать аудіо- та відеодокази, колективні заяви мешканців прилеглих квартир тощо.

Варто знати, що домогтися справедливого покарання буде важко лише зі звукозаписом чи зйомкою відео. Суд, швидше за все, не прийме їх як беззаперечні докази, оскільки неможливо зі стовідсотковою впевненістю зрозуміти, наскільки перевищено норму шуму та з якої квартири виходить галас.

Тому рекомендується зібрати всі матеріали справи: протокол, складений поліцією на місці інциденту, аудіо та відео, акт Держпродспоживслужби та, за можливості, екологічну експертизу (її доцільно проводити, якщо джерело шуму є постійним).

Який штраф за перевищення шуму

Стаття 182 Кодексу про адміністративні правопорушення накладає на сусідів, які гучно себе поводять в невідповідний час, штраф у розмірі від 85 грн до 255 грн. Причому за повторний випадок протягом року винуватцям доведеться заплатити від 850 грн до 2 550 грн з конфіскацією предмета порушення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які навички варто розвивати вже сьогодні, аби стати успішними протягом 5 років. Також ми повідомляли, про які фінансові лайфхаки ви навіть не здогадувалися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.