Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок нерухомості восени – чи варто українцям купувати житло

Експертка з нерухомості розповіла, з якими викликами стикатиметься ринок протягом осені

Фото: Pro Гроші

Експертка розповіла, що відбуватиметься з ринком нерухомості восени

Фото: Pro Гроші

В Україні ринок нерухомості, попри всі труднощі, продовжує триматися "на плаву". Однак, на фоні нестабільної ситуації в країні та енергетичних викликів, покупці все більше замислюються над тим, що очікувати до кінця осені.

Про це розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак у коментарі сайту Новини Pro.

Що очікувати на ринку нерухомості в Україні до кінця осені

Експертка розповіла, що ринок перебуває у складній фазі. Це значною мірою пов'язано з регулярними атаками на енергетичну інфраструктуру, які мають вплив як на будівництво, так і на суміжні галузі.

За словами Берещак, до кінця 2024 року покупці зможуть спостерігати за зростанням собівартості будівельних робіт та матеріалів на 25%, що, безумовно, вплине на ціни житла.

Проте зростання вартості квадратного метра очікується на рівні 10-12%, оскільки реальна платоспроможність покупців залишається низькою. Вікторія Берещак наголосила, що ціни на житло тісно пов’язані з попитом, який наразі є обмеженим.

Ще однією значною проблемою є затримки введення в експлуатацію нових об’єктів. Якщо станом на початок вересня цей термін становить 18-24 місяці, то до кінця року можливе його збільшення ще на три місяці. Основна причина полягає у проблемі з енергетичною інфраструктурою.

Які перспективи мають інвестори

Через війну ситуація на ринку житла залишається невизначеною, і це може зменшити кількість покупців. Якщо проблеми з енергетикою не вирішаться, люди не захочуть вкладати гроші в нерухомість, що також створить додаткові труднощі для ринку.

Проте, експертка підкреслює, що для тих, хто зараз може дозволити собі купити житло, осінь може бути хорошим часом для цього. Ціни поки залишаються невисокими, але після перемоги України та відновлення економіки вони можуть значно зрости.

Як девелопери адаптовуються до проблем

Забудовники опинилися в складній ситуації. Деякі з них продовжують будувати, намагаючись не зупиняти проєкти, тоді як інші вирішують тимчасово покинути ринок, очікуючи кращих часів. Це впливає на темпи будівництва і, відповідно, на готовність покупців інвестувати.

За словами Вікторії Берещак, девелопери, які хочуть залучити покупців, повинні продовжувати будівництво та працювати над удосконаленням своїх фінансових моделей. Раніше багато компаній працювали на основі фінансових потоків від одного проєкту до іншого, залучаючи значні інвестиції від покупців. Проте в умовах кризи такі підходи є ризикованими та недостатньо надійними.

Раніше ми повідомляли, що в Україні готуються зміни в житловому законодавстві. Також ми писали, які податки зобов'язані платити українці при здачі житла в оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.