Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Здача квартири в оренду: які податки зобов'язані платити українці

Громадяни, які здають власну нерухомість в оренду, повинні платити податки, в іншому випадку їм загрожує покарання

Фото: Pexels

Українці повинні сплачувати державі 19,5% від доходу за здачу житла в оренду

Фото: Pexels

Серед українців здача нерухомості в оренду є поширеною практикою. Оскільки це чудова можливість отримати додатковий дохід. Та не всі громадяни знають, що, окрім підписання договору з орендарем, потрібно сплачувати податки.

Юристка АБ "Романа Сацика" Валерія Гуркіна розповіла у коментарі РБК-Україна, які податки повинні сплачувати орендодавці в Україні.

Які податки потрібно сплачувати

Офіційна сплата податків дозволяє легально декларувати дохід від оренди. Це може стати в нагоді під час отримання кредиту чи інших фінансових операцій. Основні податки, які мають бути сплачені при здачі житла в оренду, включають:

  • податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 18% від суми доходу;
  • військовий збір – 1,5% від розміру орендної плати.

Тобто, здаючи нерухомість в оренду, власнику потрібно сплачувати податки у розмірі 19,5% від доходу.

Як сплачувати податки

Процедура сплати податків залежить від того, хто є вашим орендарем:

  • орендар – фізична особа. У цьому випадку орендодавець самостійно розраховує та сплачує податки. Для цього потрібно щороку подавати податкову декларацію до 1 травня та сплатити податки до 1 серпня;
  • орендар – юридична особа або ФОП. У цьому разі орендар виступає податковим агентом, утримуючи та сплачуючи податки за орендодавця. Якщо податки сплачені таким чином, орендодавець звільняється від необхідності подавати декларацію.

Що загрожує українцям за несплату податків

Українське законодавство передбачає сувору відповідальність за ухилення від сплати податків. Одним із видів покарань є адміністративна відповідальність. Якщо несплачені податки не перевищують 51 тисяч грн, штраф може становити від 5 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також нараховується пеня за кожен день прострочення.

Також українцям може загрожувати кримінальна відповідальність. Якщо сума несплачених податків перевищує 51 тисячу грн, можуть бути накладені кримінальні санкції, включаючи штрафи та інші заходи.

Раніше ми повідомляли, як убезпечити себе від несподіваних проблем при оренді житла. Також ми писали, які зміни готують в житловому законодавстві України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.