Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Менше бюрократії та корупції: які зміни готують в житловому законодавстві

В Україні планують впровадити систему, яка допоможе громадянам розв'язати житлові проблеми

Фото: Pexels

В житловому секторі має відбутися цифрова революція

Фото: Pexels

В Україні готують нововведення, яке має полегшити розв'язання житлових проблем. Йдеться про впровадження Єдиної інформаційно-аналітичної житлової системи. Завдяки цьому процес підбору житла має стати простішим, прозорішим та менш залежним від людського фактора.

Про це розповіла голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, пише РБК-Україна.

Як працюватиме нова система

Єдина житлова система збиратиме всю необхідну інформацію про доступні варіанти житла, а також про тих громадян, які потребують допомоги з житлом. Це дозволить швидко і точно підбирати оптимальні варіанти для кожного, враховуючи рівень доходів, соціальний статус, наявність житла, особливо на тимчасово окупованих або зруйнованих територіях.

Українці матимуть можливість переглянути доступне житло, незалежно від того, де вони перебувають – в Україні чи за її межами. Крім того, система допоможе знайти соціальне чи службове житло або запропонує кредитні механізми для купівлі.

При цьому зазначається, що особливу увагу приділяють людям, які найбільше потребують підтримки. Система автоматично надаватиме перевагу:

  • людям з інвалідністю;
  • переселенцям;
  • непрацездатним;
  • іншим уразливим категоріям.

Це допоможе забезпечити їм рівні шанси отримати житло.

Які переваги матиме система

Однією з головним причин створення цієї системи, що є і її перевагою, – усунення корупційних ризиків. Оскільки через автоматизацію процесу, кількість чиновників, які можуть вплинути на розподіл житла, значно зменшиться.

Завдяки цьому вдасться що мінімізує можливості для хабарництва. До того ж Шуляк підкреслила, що чим менше людського втручання, тим прозорішим стає процес, а громадяни отримують рівні шанси на житло.

Раніше ми повідомляли, яке житло купують українці за програмою "єВідновлення". Також ми писали, чи отримуватимуть виплати переселенці, які орендують житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.