Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок нерухомості в Європі: як змінились ціни за останні 10 років

Розповідаємо, за скільки можна придбати та орендувати нерухомість в країнах Євросоюзу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості в Європі нестабільний

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За даними Євростату, ціни на нерухомість в країнах Європи зросли на 70% з 2010 року. Суттєвого підвищення цін на житло не відбулось лише в Італії, Кіпрі та Греції.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, як змінились ціни на нерухомість в ЄС з 2010 року.

Вартість житла та оренди в Європі зростали уже понад десятиліття поспіль, в деяких країнах ціни збільшились більш ніж удвічі. Найбільше вартість виросла в таких країнах:

  • Люксембург та Австрія (+120%);
  • Чехія (+122%);
  • Латвія (+144%);
  • Литва (+152%);
  • Угорщина (+180%);
  • Естонія (+211%).

Проте є декілька країн де суттєвого здорожчання не відбулось, а подекуди ціни навіть зменшилися:

  • Кіпр (-3%);
  • Італія (-8%);
  • Греція (-14%).

Чому дешевшає житло у Південній Європі

Зниження ціни на нерухомість в країнах популярних серед туристів може викликати здивування. Адже багато хто мріє придбати або орендувати собі будинок для відпочинку у літній період, при цьому в Греції, Італії та на Кіпрі вартість житла не просто не зросла, а й знизилася. Цьому є раціональне пояснення:

  • велика частка старих будинків без ремонтів;
  • зростання цін на енергоносії.

Таким чином низький попит на нерухомість в Італії та Греції обумовлений високими рахунками за комуналку і незадовільним станом самого житла.

"Багато будинків у невеликих італійських містах і селах старі, їх роками не ремонтували. Вони споживають багато енергії, іноді там є й інші побутові проблеми. Доходи домогосподарств у Греції впали, і, як і в інших південних країнах, COVID-19 спровокував зниження доходів від оренди", – переконаний польський експерт Казімеж Кірейчик, радник із житлової стратегії JLL.

На думку експерта, значно важче пояснити падіння цін на Кіпрі, адже ринок сильно постраждав від кризи 2008 року і ціни продовжували падати до 2014 року.

"Найбільшою групою іноземців, які купують там нерухомість, залишалися росіяни. Ймовірно, бажаючи скористатися "золотими візами". Кіпрський ринок активний, і нещодавнє зниження індексу цін, ймовірно, також відображає зміни: зменшення відсотка дуже дорогих об’єктів на користь більшої частки будинків, орієнтованих на середній клас", – розповів експерт.

Яка ситуація з орендою житла в ЄС

За даними Євростату, житло, яке виставляють на продажу в Європі подорожчало більше, ніж ціна оренди. Така статистика стосується 20 із 27 країн Європейського союзу. Найбільше ціни на оренду виросли в Естонії (+208%) і Литві (+168%).

Раніше ми писали, як українцям самостійно розрахувати розмір податку на нерухомість, а також де насправді дорожче орендувати нерухомість в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.