Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок не залишив шансів: який популярний бізнес більше не приносить прибуток українцям

Через повномасштабну війну та невпевненість у майбутньому популярний бізнес в столиці майже зупинився

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На прибуток можна очікувати після перемоги України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Одним із найпопулярніших видів інвестування в Києві був фліпінг, так званий перепродаж квартир. Але з початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України кияни перестали купувати квартири з метою заробітку на їхньому перепродажі або здачі в оренду.

Про це розповів аналітик компанії SV Development Сергій Костецький для UBR.ua.

Костецький підкреслив, що колись популярний бізнес на інвестиціях в нерухомість у столиці зупинився.

Експерт пов'язує таку тенденцію з тим, що під час війни жителі столиці побоюються вкладати гроші в нерухомість через невпевненість у завтрашньому дні.

Коли фліпінг почне окуповуватись

Віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал вважає, що інвестування у нерухомість для здачі в оренду може окупитися лише після закінчення війни.

"Про оренду як бізнес та вигоду можна буде говорити після перемоги України", – зазначив Топал.

Експерт також підкреслив, що під час війни дохід від оренди – чи не єдиний для багатьох людей, який дозволяє їм пережити цей складний період.

Які квартири можна буде вигідно перепродати після війни

Сайт Pro Гроші разом з експерткою ринку нерухомості Вікторією Берещак розібралися, як обрати "інвестиційну" квартиру у період війни.

Експертка зазначає, що для вигідного перепродажу квартири після війни потрібно врахувати низку ключових факторів, які дозволять мінімізувати ризики й уникнути будівельної халепи.

Наразі два головні для вас показники – будівельна динаміка та формат житлового комплексу. Розглядати їх треба лише вкупі, зважуючи відповідність вашим очікуванням по ціні та по часу завершення проєкту, а також очікуванням потенційної аудиторії.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Берещак наголошує, що навіть з поправкою на війну та гіперінфляцію, будівництво має бути реально дієвим, а не замороженим, оптимальною можна вважати будівельну динаміку від 1 поверху або 8-10% готовності на місяць.

Але купити будь-яку квартиру замало, щоб потім заробити на цьому.

Що можна вигідно перепродати

Формат і концепція проєкту мають повністю задовольнити потребу сучасного покупця, тобто забезпечувати усе необхідне для життя, роботи, відпочинку, розвитку та виховання дітей на території комплексу або в межах пішої доступності.

Експертка називає це концепцією 15-хвилинного міста, коли з ЖК до усіх необхідних точок (роботи, навчання, закладів харчування, розваг та необхідних магазинів) можна дістатись максимально швидко.

Найкраще звертати увагу на поліфункціональні житлові квартали з міксом інфраструктурних об’єктів, тобто торгових та комерційних площ різного призначення, ТРЦ на території, мініполіси екокомплекси підвищеного комфорту в бізнес-класі за містом із рекреаційним потенціалом – власною водоймою, двором-парком, лісом під боком, – радить Вікторія Берещак.

Мініполіс – це формат забудови "місто в місті", де зосереджена торгова, рекреаційна, комерційна функції, а не тільки житлова, й забезпечена максимальна приватність.

Якщо бюджет купівлі обмежений, за жодних обставин не поступайтеся форматом і концепцією, адже це знизить привабливість об’єкта для майбутніх покупців.

Зекономити, не втративши якості житлового середовища, можна двома іншими способами.

Експертка радить звернути увагу на заміські комплекси в передмісті Києва, де є концептуальні житлові проєкти з багатофункціональною інфраструктурою.

Також можна зменшити апетити щодо площі квартири чи поверху, наприклад, брати не видову, а звичайну. Берещак запевняє, що покупець, враховуючи колосальну потребу в житлі, на неї знайдеться.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у яке житло варто інвестувати, щоб не втратити гроші. Також ми розповідали, коли потрібно купувати квартири, щоб зекономити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.