Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Орендувати квартири стане дорожче? Що буде з цінами на нерухомість до кінця літа

Разом з експертом розбиралися, що може вплинути на формування вартості оренди до кінця серпня та як себе поводитимуть власники нерухомості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

До кінця серпня власники квартир можуть перерахувати вартість оренди житла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна суттєво сколихнула ринок нерухомості в Україні. Зокрема це торкнулося й оренди житла в розрізі вартості, адже винаймати квартиру у великих містах стало дорожче, особливо в тих регіонах, які приймають внутрішньо переміщених осіб.

Про те, що буде з вартістю оренди житлової нерухомості до кінця серпня сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Зміст
1.Вартість оренди житла продовжує зростати
2.Сезонність має прямий вплив на формування орендної ціни
3.Чи зміниться вартість оренди нерухомості найближчим часом
4.Ситуація на ринку оренди не радує населення

Вартість оренди житла продовжує зростати


Зараз ринок нерухомості заходить в кращий орендний сезон, тому вартість житла у Києві та інших великих містах певним чином зростає. В середньому таке зростання в місяць сягає приблизно 8-13%, залежно від площі квартири.

Найбільше дорожчають, як правило, однокімнатні квартири, але не відстають від них і трикімнатні квартири, тому що тренд на розподіл вартості оренди між мешканцями зберігається. Також не це впливає зміна життєвих сценаріїв, коли люди об'єднуються з батьками, з братами, сестрами, які втратили житло, або які мешкали на тимчасово окупованих територіях тощо. Тому попит на трикімнатні квартири зараз доволі високий.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Така тенденція до зростання вартості оренди на ринку нерухомості продовжуватиме зростати, адже власники квартир різко не змінять свою позицію та не знизять ціни.

Сезонність має прямий вплив на формування орендної ціни


Наприкінці серпня та у першій половині вересня ціни на оренду будуть зростати. Це пов'язано з тим, що розпочинається бізнес-сезон, тобто люди повертаються до роботи після літнього відпочинку.

Також з вересня розпочинається навчання у вишах в змішаному форматі, це означає, що студенти зможуть бути присутні на лекціях безпосередньо у навчальному закладі, а не лише дистанційно.

Звичайно, що не всі будуть жити в гуртожитках. Буде високий попит на оренду житла серед абітурієнтів, студентів, особливо в містах мільйонниках, там де найбільша навчальна інфраструктура.

Тож, не виключено, що ці чинники вплинуть на зростання вартості оренди в деяких регіонах України.

Чи зміниться вартість оренди нерухомості найближчим часом


Насамперед треба дивитися на ситуацію на полі бою, тому що внутрішня міграція може певним чином вплинути на рішення власників квартир щодо формування цін. Тобто, це може зіграти на руку власникам нерухомості, можливо з'явиться певний відсоток людей, які зможуть собі дозволити високий чек. А може бути й навпаки, приїдуть люди, які матеріально не готові винаймати житло, ціна якої перевищує ринкову вартість у два або навіть у три рази.

Насправді це складна дуже історія. Я все ж таки думаю, що ймовірно ми будемо бачити новий виток розвитку цін на тлі воєнного стану. Тобто не буде працювати ось ця накрутка, адже вже немає у людей можливості винаймати квартири за подвійним цінником. Гадаю, що ми повернемося до того, що власники будуть йти на поступки, насамперед в регіонах, які приймають внутрішньо переміщених осіб, та повертатися до адекватних цін на квартири.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Ситуація на ринку оренди не радує населення


Такі цінники на оренду житла, які зараз бачать українці – це не нормально. Націнка від власників іноді просто вражає, коли дивишся на квартиру та не розумієш за що потрібно віддавати такі гроші.

Якщо навести приклад, то, умовно, в мирний час вартість оренди квартири складала 2 500 гривень, а зараз її здають за 8 000 гривень. Я не розумію звідки така націнка, чому власники нерухомості вважають, що вони можуть настільки підвищувати ціни. І таких історій безліч на ринку.

На жаль, українці все частіше стикаються з такими пропозиціями й у них немає вибору, тому доводиться платити в кілька разів дорожче реальної ринкової вартості.

А в містах, які приймають ВПО взагалі ситуація не зрозуміла, наприклад, чому в Дніпрі оренда квартири коштує, як у Києві? Там навпаки власники мають зрозуміліше ставитися до населення, адже зараз там проживає багато українців, які вимушено переїхали до цього міста втративши все майно у себе вдома.

Раніше ми розповідали, що буде з цінами на квартири до кінця літа. Також ми писали, чи здорожчає нерухомість восени та що буде з попитом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.