Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці уникають новобудов? Як "єОселя" змінила ситуацію на ринку нерухомості

Програма пільгового кредитування відіграє важливу роль у стимулюванні розвитку ринку нерухомості

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці зацікавлені у вторинному ринку нерухомості

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні, попри велику кількість пропозицій житла у новобудовах, все ж таки великий попит має вторинний ринок. Таких пропозицій особливо багато у столиці, Одесі та Київській області.

Про те, де найбільший ринок вторинного житла, та як на нього впливає державна програма кредитування "єОселя", розповіли в The Page.

Зміст
1.Де найбільші ринки вторинного житла в Україні
2.У яких містах найдорожче житло
3.Де найчастіше обирають житло за програмою "єОселя"
4.Хто може скористатися програмою "єОселя"

Де найбільші ринки вторинного житла в Україні

Згідно з даними OLX Нерухомість, виявляється, що найбільша кількість пропозицій з продажу квартир на вторинному ринку спостерігається у Києві та Одесі. На третьому місці опинився Харків. Ці регіони виділяються не тільки за чисельністю оголошень, а й за активним інтересом покупців.

У яких містах найдорожче житло

Безумовно, на першому місці по вартості квартир на вторинному ринку стоїть Київ. Після столиці йде Львів, де спостерігається стабільне підвищення цін.

Аналізуючи перспективи ринку, важливо зазначити, що у липні цього року вартість житла у Львові навіть перевищила київські показники. Наразі середня ціна однокімнатної квартири у столиці становить 12 тис. грн за квадратний метр, тоді як у Львові — 15 тис. грн. Крім того, за вартістю оренди Львів також давно випередив Київ.

У таблиці пропонуємо розглянути найбільші вторинні ринки нерухомості в Україні за липень 2023 року. Ці дані були взяті з аналітики OLX Нерухомість.

МістоКількість пропозиційМедіанна вартість, млн грн
Київ23 7173,8
Одеса22 1901,7
Харків8 0001,2
Дніпро5 9611,5
Ірпінь5 1981,6
Хмельницький3 3441,4
Львів2 8692,5
Запоріжжя2 4191
Миколаїв1 9441,1
Кривий Ріг1 9220,61

Де найчастіше обирають житло за програмою "єОселя"

Державна іпотечна програма "єОселя" зуміла підігріти інтерес до вторинного ринку житла. За даними, більшість житла, що було придбано за цією програмою, належить саме до цього сегмента. Проте, за останні місяці спостерігається активне залучення первинної нерухомості до програми, що вказує на постійний розвиток ініціативи. Так, наприклад, 17 травня на вторинному ринку за допомогою "єОселя" було придбано 69% квартир, а 7 серпня — 65,9%.

Відзначається, що популярність державної програми кредитування значно відрізняється в різних регіонах. Київська область та Київ є лідерами з кількості виданих кредитів. Проте, Одеська область також показує активний інтерес до іпотечних можливостей. Це може бути пов'язано з обмеженою кількістю квартир, що відповідають умовам програми "єОселя" у регіоні.

Хто може скористатися програмою "єОселя"

З 1 серпня 2023 року "єОселя" стала більш доступною. Розширена програма дозволяє отримати іпотеку під 7%, додатково до чинної ставки 3% для пільгових категорій населення.

До категорій громадян, які зможуть скористатися програмою "єОселя", належать:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій;
  • особи, які отримали інвалідність через війну;
  • сім'ї загиблих (померлих) ветеранів війни та захисників України;
  • ВПО.

Взяти пільгову іпотеку можуть й інші громадяни України без власної житлової нерухомості або з обмеженою власністю (менше ніж 52,5 квадратні метри для сім'ї з однієї особи, додатково 21 квадратний метр на кожного члена сім'ї), за винятком тимчасово окупованих територій.

Раніше ми повідомляли, як українці можуть оформити пільговий кредит "єОселя". Також ми писали, як змінилася вартість оренди житла у Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.