Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оренда квартир суттєво подорожчала – які області серед лідерів

У одній з областей вартість оренди житла підскочила майже на 50% за останні пів року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості знову зміни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні за останні пів року середня вартість оренди житла зросла на 9,3%. Однак у регіонах ситуація суттєво відрізняється. У деяких областях вартість лишилася тією ж самою, а подекуди – зросла майже вполовину.

Про це свідчать відповідні дані Держстату.

Так, відповідно до статистичних даних, в середньому у червні 2023 року вартість оренди 1-кімнатної квартири в Україні становила 6 230 гривень. При цьому в грудні 2022 року це було 5 699 гривень.

Де найбільше підскочили ціни житло

Найбільше подорожчала оренда житла у Закарпатській області. Там вартість однокімнатної квартири зросла на 47,8% – з 8 706 до 12 867 гривень.

Крім того, серед лідерів за подорожчанням опинилася Львівська область – там ціна зросла на 9,3% та тепер становить 12 тисяч гривень.

Більш ніж на 10% подорожчало житло у таких областях:

  • Черкаській (до 6 601 гривні);
  • Волинській (до 5 581 гривні);
  • Івано-Франківській (до 13,5 тисяч гривень);
  • Житомирській (до 5 284 гривень).

Де найдешевше житло в Україні

Найнижчими залишаються ціни на квартири у прифронтових областях. Так, найменшу ціну за однокімнатну квартиру просять у Сумській області (2 769 гривень). Також за близько 3 тисяч гривень можна винаймати квартири у Запорізькій та Херсонській областях.

При цьому у двох областях вартість оренди житла за останні пів року не змінилася. Це стосується Чернігівської (3 740 гривень за однокімнатну квартиру) та Чернівецької (7 095 гривень) областей.

Вартість однокімнатної квартири по регіонах
Вартість однокімнатної квартири по регіонах
Фото: Держстат

Оренда квартир у Києві подорожчає

Експерти пояснили, що у 2021 році вартість оренди житла у столиці у серпні підвищувалася на 10%, оскільки попит збільшувався через такі фактори:

  • наплив студентів;
  • повернення людей з відпусток;
  • підготовка до школи, садочку, а відповідно і зміна місця проживання ближче до навчального закладу.

У липні 2023 року середня вартість оренди однокімнатної квартири у Києві становить 10 400 гривень. Але вже найближчим часом житло може подорожчати.

Раніше ми писали про те, скільки коштують квартири в ЖК у Києві. Також ми розповідали, що в Україні продають квартири площею 10-15 кв.м та пояснювали, що можна побачити всередині такого житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.