Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові тренди в дизайні та архітектурі: що може докорінно змінити ринок нерухомості

Разом з експерткою розбиралися, що сприяє створенню нових видів житла на ринку нерухомості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка виділила основні тренди, які сприяють створенню нових видів житла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз на ринку нерухомості важко побачити щось незвичне, адже навколо або житлові комплекси, або старі "хрущовки". Проте зараз поступово набирають обертів нові тренди в дизайні та архітектурі, які можуть призвести до появи нових видів житла.

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Відкритий громадський простір та закриті двори


Це доволі сталий тренд на ринку нерухомості, який ще три роки тому був лише тенденцією. Наразі він є провідним й, скоріш за все, залишиться таким після перемоги. Йдеться про квартальну забудову з соціальними домінантами, коли двори будинків закриті від потрапляння не мешканців та не резидентів, але по периметру комплексу є фасади комерційних приміщень, куди входять всілякі сервісні, побутові, комерційні об'єкти й таким чином створюється додана вартість.

Тобто, для комерції підвищується прохідність місця та створюється соціальна абстракція, а для мешканців плюс в тому, що в них є як приватний, так й публічний простір для соціальної взаємодії, пошуку знайомств, інтеграції. Наприклад, це дуже підходить для матусь, тому що вони не відчувають себе 24/7 в "дні сурка".
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Друге життя балконів та лоджій


Це свідомий тренд, який змінює історію ринку. Девелопери побачили, що покупцю немає де зберігати важливі та неважливі для себе речі й балкони знову перетворюються на місце зберігання, тому вони почали поступово запроваджувати на ринок такий продукт, як комори.

Ці комори ще до початку повномасштабної війни спричинили фурор та навіть зараз мають високий попит. В них інвестують, тобто купують ці комори для перепродажу, тому що для кінцевих споживачів цей продукт потрібен, або вкладають гроші для свого користування. Тобто, балкони, лоджії та тераси знову отримали право на життя та перетворилися на додаткову функціональну зону, – зазначила експертка.

Запит на квартири з терасами та двориками


Такий помітний тренд спостерігався до початку війни Росії проти України й, скоріш за все, після перемоги він матиме право на життя. Це компромісна історія для тих, хто хоче користуватися усіма перевагами комплексної забудови.

Наприклад, коли виходячи з квартири у людей є необхідна інфраструктура, просторове дворове планування, вільні функціональні зони, де можна пограти у волейбол, посидіти біля озера та сходити в улюблену кав'ярню. Цього майже немає у класичному заміському ринку, наприклад, у таунхаусах.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Функціональні моменти в архітектурі


В архітектурі ще важливі такі моменти, як універсальний або дружній для людини дизайн. Йдеться про те, щоб у дворі створити простір, максимально дружній для людини та її потреб, незалежно від гендеру, соціального статусу та здоров'я. Тому що люди з інвалідністю, пенсіонери та мами з візочками – це громадяни, яким середовище має створювати комфортні та безпечні умови.

Йдеться передусім про нормальні пандуси, спроєктовані так, щоб вони не були маленькими або дуже скошеними, про невисокі бордюри, які будуть зручні для заїзду візочків, про смартосвітлення вулиці, яке буде реагувати на рух, економити ресурси та водночас підсвічувати небезпечні зони. Йдеться про доволі широкі входи в лобі або до ліфта тощо, – наголосила експертка.

Коли всі ці архітектурні моменти почнуть втілюватися в життя, це буде тренд, який створюватиме новий продукт на ринку нерухомості.

Передбачені системи цивільного захисту


Поки що це не тренд, а лише тенденція, адже умовах війни забудовники зрозуміли, що в кожному будинку має бути приміщення для забезпечення безпеки мешканців. Йдеться насамперед про створення підземних паркінгів для потреб цивільного захисту.

Це теж впливає на те, яким є публічне просторове зонування, тому що вже нові будинки не проєктуватимуться без урахування підземних паркінгів. А ті комплекси, які зараз знаходяться на стадії будівництва, повинні будуть переоблаштувати свої підземні паркінги під потреби бомбосховищ.

Раніше ми розповідали, що буде з вторинним ринком нерухомості через 10 років. Також ми писали, які комерційні приміщення найчастіше шукає бізнес.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.