Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Попит на комерційну нерухомість: які приміщення найчастіше шукає бізнес

Разом з експертом розібралися, на які комерційні приміщення зараз високий попит серед українського бізнесу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни вимоги підприємців до комерційних приміщень дещо змінилися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Комерційна нерухомість – це ті приміщення, які підприємці купують або орендують для ведення свого бізнесу. Проте повномасштабна війна в Україні внесла свої корективи, й наразі вимоги підприємців до комерційної нерухомості дещо змінилися.

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Які об'єкти зараз шукає бізнес?

За словами експертки, зараз увага бізнесів прикута до невеликих приміщень площею від 60-70 до 100-110 квадратних метрів. Високий попит спостерігається саме на комерційну нерухомість площею 60-70 квадратних метрів, якої наразі дуже невистачає на ринку.

Бізнес шукає приміщення з достатніми інженерними потужностями під невелику кухню. Це може бути стріт-фуд формат, кав'ярні або якісь бари, де готують їжу "з собою". Якщо раніше ми говорили, що є зацікавленість на об'єкти від 120-150 квадратних метрів, особливо для б'юті-індустрії та сервісних послуг, то зараз подібні лоти дуже важко продаються й навіть здаються в оренду.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Експертка зазначила, що зараз такі великі приміщення або не масштабуються у тій великій кількості, щоб створювати достатній попит на такі лоти, або чекають найкращих часів та не наважуються змінювати ані локацію, ані приміщення.

У такому випадку у власників комерційної нерухомості є дві стратегії:

  • знижувати ціну та пропонувати вигідні умови для орендатора. Наприклад, реструктуризація оплати певних платежів або пільгові умови оренди на певний період. Зараз даже розповсюджена практика у нових комерційних приміщеннях, коли власник не бере платню, поки йде ремонт;
  • стояти на своєму та чекати найкращих часів, коли буде відновлюватися пожвавлення попиту.

Загалом вже цієї весни ми бачимо зацікавленість бізнесу в оренді комерційних приміщень, й така тенденція наближується до зростання, – каже Вікторія Берещак.

Що відбувається з вартістю комерційної нерухомості?

Вікторія Берещак зазначила, що середня ціна комерційних приміщень в новобудовах знизилася на 15%, якщо говорити про купівлю комерційної нерухомості. Щодо вторинного ринку, то там дуже різноманітна низка пропозицій, все залежить від багатьох чинників, але там теж просіла ціна.

Щодо оренди, то, знову ж таки, враховуючи політику персональних дисконтів, можна сказати, що в середньому вартість оренди впала на 12% у Київському регіоні, – каже експертка.

Також ще одним фактором зміни вартості комерційних приміщень є зростання кількості пропозицій, наразі у Київському регіоні можна побачити безліч оголошень про оренду приміщень.

Більше про ринок комерційної нерухомості читайте в нашому матеріалі.

Також ми розповідали, що відбуватиметься на ринку оренди нерухомості влітку 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.