Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Низький попит і високі ціни: що буде з ринком нерухомості до кінця грудня

Розповідаємо, що відбуватиметься на первинному і вторинному ринках нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з ринком нерухомості до кінця грудня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни Росії проти України помітно знизився попит на житло у новобудовах, але він залишається стабільним на ринку вторинної нерухомості.

Сайт Pro Гроші розповідає, що чекає українців на ринку нерухомості до кінця 2022 року.

Що відбуватиметься на ринку нерухомості у грудні 2022 року

Наразі на зниження попиту впливають два основні фактори:

  • погіршення платоспроможності населення;
  • прискорення інфляції.

Поки триває активна фаза бойових дій, багато людей не хочуть ризикувати й вкладати гроші в недобудовану нерухомість. Тому поки що чекати на якісь суттєві зрушення на ринку не варто. До кінця грудня не виключено невеликі коливання цін на ринку первинного житла, але глобальних змін не буде.

На вторинному ринку ситуація трохи оптимістичніша — попри низький попит, угоди укладають та поступово квартири продають. Основний попит на житло створюють українці, які переїхали з областей, де тривають бойові дії. Ціни на квартири на вторинному ринку зросли на 10-15%.

За час війни Росії проти України найбільше зросла вартість вторинного житла у Закарпатській (38%), Івано-Франківській (23%) та Львівській (19%) областях. Найдорожчий квадратний метр однокімнатної квартири у наразі залишається у Києві – 65 955 гривень (приблизно 1 776 доларів), в інших областях така ситуація:

  • у Львівській області – 46 030 гривень (приблизно 1 239 доларів);
  • у Закарпатській області – 38 532 гривень (приблизно 1 037 доларів);
  • у Київській області – 34 729 гривень (приблизно 935 доларів);
  • у Вінницькій області – 34 930 гривень (приблизно 940 доларів).

Як змінились вимоги до житла

Наразі людей цікавить житло, яке знаходиться якомога далі від військових об'єктів та критичної інфраструктури, а також яке розташоване поряд із бомбосховищами, підземними станціями метро або підземними паркінгами. Ще один важливий критерій вибору житла – поверх, на якому знаходиться квартира. Це більше пов'язано з роботою ліфта в умовах регулярних відключень світла.

Раніше ми розповідали, що буде з ринком нерухомості у 2023 році. Також ми писали, що відбуватиметься з орендою житла у грудні 2022 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.