Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартири більше не можна продати? Чому зупинили укладання договорів купівлі-продажу

Нотаріуси поки що не можуть здійснювати реєстраційну діяльність та укладати угоди з купівлі-продажу нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому нотаріуси не можуть більше укладати договори купівлі-продажу нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 2 лютого 2023 року було призупинено взаємний обмін інформаційними даними між електронними системами Державного земельного кадастру та Держреєстру майнових прав на нерухоме майно по всій території України.

Про це повідомляє Нотаріальна палата України.

Що це означає

Через призупинення обміну інформаційними даними нотаріуси не можуть здійснювати нотаріальну та реєстраційну діяльність з нерухомого майна, зокрема укладати угоди з купівлі-продажу нерухомості. Заяви про держреєстрацію прав, які знаходяться на розгляді у нотаріусів, не можуть бути опрацьовані, а самі права – зареєстровані.

Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства юстиції України та Держгеокадастру із проханням повідомити, чому було припинено взаємообмін відомостями між електронними системами, та коли буде відновлена їх повноцінна робота.

"Зволікання у цій ситуації призведе до порушення стабільної роботи нотаріату України в частині вчинення нотаріальних дій та державної реєстрації нерухомого майна, а отже і порушення прав громадян та бізнесу", – йдеться у повідомленні.

Що буде з ринком нерухомості

Наразі попит знизився. Люди, які хотіли придбати житло взимку, можуть вирішити зачекати до березня – квітня, щоб подивитися на ситуацію на фронті й тоді більш впевнено приймати рішення. Президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта розповів, що у лютому не варто очікувати змін в ціновій політиці, однак вони можуть розпочатися у березні-квітні.

Первинний ринок нерухомості більш чутливий до подій на фронті, тому нових проєктів будівництва ЖК буде небагато. За словами експерта, для того, щоб розпочинати нові проєкти будівництва, потрібно спочатку завершити ті, які вже знаходяться на фінальній стадії, та здати їх в експлуатацію.

Скільки коштують квартири в ЖК у Києві

Середня ціна квадратного метра в різних районах столиці становить:

  • Деснянський район – 34,2 тис. грн;
  • Святошинський район – 38,8 тис. грн;
  • Дніпровський район – 39,3 тис. грн;
  • Дарницький район – 39,7 тис. грн;
  • Солом'янський район – 40 тис. грн;
  • Оболонський район – 44,5 тис. грн;
  • Голосіївський район – 46,1 тис. грн;
  • Подільський район – 61,8 тис. грн;
  • Шевченківський район – 65,2 тис. грн;
  • Печерський район — 107,7 тис. грн.

Раніше ми розповідали, що таке модульні будинки та скільки вони коштують. Також ми писали, де несподівано злетіли ціни на оренду житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.