Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за пошкоджене житло: як розраховуватиметься розмір допомоги

Спеціальні комісії мають оглянути житло та оцінити обсяг руйнувань перед тим, як визначати суму компенсації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розмір компенсації за пошкоджене житло буде розраховуватися індивідуально

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати грошову компенсацію за житло, яке було пошкоджене внаслідок бойових дій та ракетних ударів, в рамках програми "єВідновлення". Однак розмір такої допомоги визначатиметься після оцінки та обстеження майна спеціальною комісією.

Про це повідомила голова партії "Слуга народу", голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Як розраховуватиметься сума компенсації?

За її словами, точну суму визначатиме комісія органу місцевого самоврядування, згідно з чек-листом, форма якого затверджена в постанові уряду. У чек-листі вказана середня вартість робіт, які необхідно виконати для відновлення експлуатаційної придатності об'єкта, таким чином комісія рахуватиме, скільки коштів може отримати людина.

Також комісія здійснюватиме фотофіксацію пошкоджень житла, аби засвідчити характер та обсяг руйнувань, за кожним видом ремонтних робіт, визначених у чек-листі. Олена Шуляк зазначила, що кожна громада відповідає за створення спеціальних комісій, які опрацьовуватимуть заявки від власників нерухомого майна.

Який максимальний розмір компенсації можна отримати?

Раніше в Україні було затверджено Порядок надання компенсації для відновлення окремих категорій об'єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ, та встановлено максимальний розмір компенсації на рівні 500 000 гривень.

Однак український уряд вирішив його зменшити до 200 000 гривень. Саме таку максимальну суму зможуть отримати власники за один пошкоджений об'єкт.

Як оформити допомогу?

Відомо, що компенсацію можуть отримати власники житла, яке:

  • пошкоджене через напад Росії після 24 лютого 2022 року;
  • підлягає відновленню;
  • розміщене на неокупованій території;
  • не було повністю відремонтоване самостійно.

Витратити гроші можна буде протягом 12 місяців на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми "єВідновлення".

Для того, аби отримати компенсацію, українцям потрібно:

  • повідомити про пошкоджене майно в застосунку "Дія" (якщо робили це раніше, повторно не потрібно);
  • відкрити рахунок "єВідновлення";
  • заповнити заяву через застосунок "Дія".

Раніше ми розповідали, що відбуватиметься на ринку оренди нерухомості влітку. Також ми писали, що в Україні оновили порядок надання тимчасового житла для ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.