Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців обмежили в програмі "єВідновлення": що не можна робити з коштами

В рамках програми "єВідновлення" українцям виплатять максимально 200 тисяч гривень на ремонт пошкодженої оселі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зняти з гроші на ремонт житла по програмі "єВідновлення" з картки не можна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати від держави кошти на відновлення житла. Але грошова компенсація доступна лише в безготівковій формі. Плюс існують обмеження на використання та деякі дії з банківським рахунком.

Про це розповіли в Міністерстві розвитку громад.

Зазначається, що гроші надійдуть на спеціальний рахунок, відкритий в одному з банків-партнерів, а саме Monobank, ПриватБанку, Sense Bank, А-Банку та ПУМБ. Водночас громадяни не зможуть вільно послуговуватися компенсацією. Обмеження та правила наступні:

  • зняти готівку з картки неможливо;
  • заплатити за будівельні матеріали чи інші послуги підрядників можна лише в безготівковій формі;
  • розрахуватися вийде лише з тими фірмами, які є учасниками програми "єВідновлення", тобто самостійно обирати будь-який магазин заборонено;
  • перераховувати гроші з картки на інші рахунки не можна;
  • самостійно поповнити баланс картки також не вийде.

Як тільки щодо вашого звернення приймуть позитивне рішення, фінанси автоматично перерахують на відповідну банківську карту, додаткових кроків робити не потрібно. Звісно, повідомляти конфіденційну інформацію навіть співробітникам фінансової установи не варто.

Як отримати компенсацію та скільки виплачують

На відновлення пошкодженого внаслідок бойових дій житла держава максимально дає 200 тисяч гривень. Заявку можна подати онлайн, користуючись додатком "Дія". Спеціальний рахунок теж дозволено відкрити дистанційно в мобільному застосунку чи відвідавши відділення банку-партнера.

Компенсацію затверджують українцям, які повідомили про пошкоджену оселю в "Дії", відкрили рахунок "єВідновлення" та заповнили заяву. Після цього на зв'язок вийде представник комісії, аби домовитися про огляд об’єкта та підтвердити його стан, встановити збитки та вирахувати суму відшкодування. Тобто розмір виплат необов’язково буде максимальним, він залежить від стану житла.

Далі залишається чекати на сповіщення в додатку про кінцеве рішення комісії. Компенсацію затверджують людям, дім яких зруйнували після початку повномасштабного вторгнення, але який підлягає ремонту. Плюс він повинен розташовуватися на неокупованій території. Після отримання коштів дається 12 місяців на їх використання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні зменшили максимальний розмір компенсації за пошкоджене житло. Також ми повідомляли, чи реально відновити втрачені документи на квартиру під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.