Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестуйте розумно. Де купити квартиру, щоб вона росла в ціні

Разом з експертом розібралися, в якому стані зараз знаходиться ринок нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт зазначив, що зараз краще купувати квартиру для життя, аніж для інвестиційних цілей

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після 24 лютого 2022 року багато людей не хочуть ризикувати та вкладати свої заощадження у нерухомість під час війни. Однак є й категорія українців, які саме зараз шукають житло для інвестування.

Про вкладення в нерухомість під час війни розповів співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов у коментарі сайту Pro Гроші.

Квартира – як інвестиційний об'єкт

За словами експерта, в умовах війни питання інвестиційної привабливості житлової нерухомості не є актуальним, адже наразі країна живе в стані суцільної невизначеності.

Іншими словами, до завершення війни не варто розраховувати, що вкладення коштів у нерухомість здатне принести який-небудь прибуток, – каже Володимир Семенцов.

Наразі є достатні умови для придбання житла на вторинному ринку за ціною на 30% менше, ніж до початку повномасштабної війни. А на первинному ринку можна отримати знижку до 20-25%, враховуючи можливі ризики того, що зведення об’єкта займе довший час, ніж планували забудовники.

Затримки із введенням в експлуатацію об’єктів складають щонайменше 9-12 місяців, залежно від стану готовності об’єкта та його розташування, – наголосив експерт.

Зараз житло може бути досить вигідною покупкою, але, так би мовити "для себе", а не як інвестиційного об'єкта з метою подальшого продажу. Адже наразі попит в рази менший за наявну пропозицію.

Щодо локації, то, звісно, люди орієнтуються на безпекові характеристики того чи іншого міста. Західний регіон, Київ та інші великі міста, що знаходяться "в тилу" можуть бути привабливими для потенційних покупців. Але, повторюся, поки триває війна, так чи інакше, всі міста знаходяться під потенційним ударом ворога, – зазначив Володимир Семенцов.

Що буде з ринком нерухомості найближчим часом

Раніше ми розповідали, що для ринку нерухомості цей рік буде показовим. Експертка з нерухомості Вікторія Берещак зазначила, що з початком контрнаступу ЗСУ ситуація на первинному ринку трошки визначиться. Приблизно в середині-кінці весни так чи інакше спостерігатиметься пожвавлення на ринку платоспроможного клієнта.

Щодо вторинного ринку, то покупці звертатимуть увагу на:

  • квартири, які готові продати швидше й тому знижують ціну. Кількість таких пропозицій на ринку сягає десь 5%;
  • будинки, збудовані за останні 15 років, адже людей цікавить питання енергоефективності та інфраструктурного наповнення.

Більше про ситуацію на ринку нерухомості читайте в нашому матеріалі.

Також ми писали, які квартири треба купувати вже зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.