Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Іпотека чи оренда? Експертка назвала найвигідніший варіант для українців

Разом з експерткою розбиралися, якому способу краще надати перевагу, та який з них став найвигіднішим для населення

Фото: Pexels

Українці часто задумуються, що їм краще обрати для проживання у квартирі

Фото: Pexels

Часто у багатьох людей виникає думка, що насправді вигідніше – купити квартиру в іпотеку, чи орендувати її. Дійсно, у кожної людини є свої життєві сценарії та матеріальні здібності щодо того, чи іншого варіанта, але якщо розглядати саме вигідність, то цьому є вичерпне обґрунтування.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Іпотека VS Оренда: що обрати


Насправді, якщо у людини є фінансова спроможність платити іпотеку, тобто вона чітко розуміє, що зможе виконувати свої кредитні зобов'язання перед банком, платити щомісяця певну суму та, якщо у людини є гроші на перший внесок, то історія з іпотекою є набагато вигіднішим варіантом, аніж оренда житла.

Тобто, покупець в результаті стане власником цієї оселі, він її виплатить і матиме власні квадратні метри. Ба більше людина фактично в ньому може жити та паралельно виконувати зобов'язання по іпотеці.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

По факту людина платитиме ту ж саму умовну оренду, тільки за своє житло. Тим паче, що зараз є безліч інструментів, зокрема "єОселя", яка розширила свої можливості для більшої категорії громадян.

Оренда квартири у такому разі не є вигідним варіантом. Тому що це фактична сплата грошей за чуже житло, де орендар не має потім ніяких прав на цю нерухомість. До того ж власники можуть раптово виселити людину з будь-яких причин. Тому на перспективу вигідніше все ж таки обрати іпотеку.

На що звертати увагу при виборі квартири в іпотеку


Якщо люди думають: "У мене немає зараз можливості купити в іпотеку квартиру мрії, і що тоді робити?". Звичайно, потрібно мислити, як людина з хорошим рівнем фінансової грамотності та розуміти, що можна для початку придбати в іпотеку інвестиційну квартиру, в ліквідному форматі, в ліквідному проєкті, в ліквідному місці, аби потім її продати.

На що тут потрібно звертати увагу: на локацію, транспортну доступність, іфнраструктуру комплексу, інфраструктуру в цілому району, обов'язково на квартирографію (планування, наявність функціональних зон, квадратура тощо).
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Також звернути увагу обов'язково потрібно на просторове зонування території комплексу. Вкрай важливо, аби там було все, що потрібно людям для комфортного проживання, адже потім цю квартиру можна буде легко продати. Тобто, фактично людина купує квартиру в іпотеку, таким чином інвестує в неї, живе там, а потім продає та заробляє на зростанні ціни квадратного метра.

Тобто, якщо йдеться про іпотеку, то це не обов'язково має бути зі старту квартира мрії, можна розпочати з малого. Але, відповідаючи на найперше питання, можу з точністю сказати, що оренда житла не є настільки вигідною історією, аби не задумуватися про купівлю власного затишного куточка.

Раніше ми розповідали, які тенденції будуть помітні на ринку нерухомості вже у листопаді. Також ми писали, скільки коштують однокімнатні квартири в найбільших містах України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.