Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна виросла на 150% – де дешевше орендувати будинок

Попит на заміську нерухомість значно виріс, як і ціни на оренду будинків

Фото: Ekodom. Колаж: Pro Гроші

Ціни на оренду заміського будинку виросли у геометричній прогресії

Фото: Ekodom. Колаж: Pro Гроші

Сучасні реалії у вигляді періодичних віялових відключень електроенергії, відсутності водопостачання та централізованого опалення через масовані ракетні атаки росіян змушують українців змінювати пріоритетність в пошуку орендованого житла.

Деталі повідомляє видання "Фокус".

Попит на заміську нерухомість в різних регіонах

За словами експертки ринку нерухомості Ірини Луханіної, збільшення запитів у геометричній прогресії на оренду будинків за містом почали спостерігати ще у квітні поточного року. Пік настав наприкінці літа, а в перший місяць осені стабільно встановився на високій позначці. Зрозуміло, що через популярність серед орендаторів виросли цінові діапазони, адже власники нерухомості не хочуть втрачати можливість заробити на зручностях, яких шукають квартиранти.

Експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак повідомила про динаміку попиту в Київській області та інших регіонах України. Так, порівняно з довоєнними показниками, кількість звернень на приміських територіях столиці збільшилася на 60%, що характерно для всієї області. І це наразі один з найнижчих показників:

  • Львівщина +110%;
  • Тернопільська та Чернівецька області +130%;
  • Івано-Франківська область і Закарпаття +150%.

Західні регіони переживають бум оренди, що зрозуміло на фоні великої кількості переселенців. Люди шукають безпечне місце для тривалого проживання, надаючи перевагу саме будинкам, а не квартирам, особливо перед початком зими та опалювального сезону.

Які ціни на оренду житла

Вартість залежить від наявності в оселі умов, як от автономного опалення, водо- та енергопостачання, додаткових зручностей, зокрема електрогенераторів, газових або твердопаливних котлів, власної свердловини, каміну, сонячних панелей, інверторів тощо. Все це дозволить забезпечити будинок електрикою, водою і теплом взимку незалежно від ситуації з централізованим постачанням.

За інформацією Ірини Луханіної, вартість оренди різних типів нерухомості станом на осінь встановилася на рівні:

  • таунхаус 80-150 кв. м: 12-28 тис. грн;
  • садиба 120-250 кв. м: 20-160 тис. грн;
  • дача 50-150 кв. м: 8-20 тис. грн.

При цьому, за будинок у 120 кв. м під Києвом, який оснащений електро- чи твердопаливним котлом, власник запросить від 600 доларів. Якщо він матиме свердловину та генератор, то коштуватиме в середньому 850 доларів.

Під Тернополем за таку ж площу доведеться заплатити 450 доларів (у випадку наявності індивідуального опалення). А таунхаус під Львовом обійдеться в 650 доларів. Котедж площею 200 кв. м вартуватиме орендатору близько 850 доларів.

Власники нерухомості намагаються збільшити реальну вартість оренди, встановлюючи додаткові умови, як от буржуйки на додачу до газового опалення. Або ж обирають варіант утеплити будинок, щоб довелося менше витрачати на комунальні послуги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштують квартири у великих містах Польщі. Також ми повідомляли, що деякі квартири у Києві злетіли в ціні на 80%.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.