Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Будинки руйнуються швидше, ніж будуються: чи загрожує Україні дефіцит на ринку нерухомості

Пропонуємо разом з оглядачкою ринку нерухомості з'ясувати, чи буде достатньо житла для всіх українців

Фото: Pexels, Нацполіція. Колаж: Pro Гроші

В Україні не буде дефіциту на ринку нерухомості

Фото: Pexels, Нацполіція. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення ринок нерухомості в Україні зазнав значних турбулентностей. Внаслідок війни багато будівель були зруйновані, забудовники рідше розпочинають нові проєкти, а навіть і не всі завершують старі. Тому виникає питання: чи може ця ситуація призвести до дефіциту на ринку нерухомості?

В цьому редакції Pro Гроші допомогла розібратися оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Чи варто чекати дефіцит на ринку нерухомості

За словами експертки, попри виклики, які ставить перед ринком війна, не варто боятися дефіциту нерухомості в Україні. Серйозної нестачі на фоні обмеженого платоспроможного попиту не очікується.

Наразі на ринку існує значна кількість житла масмаркету, яке досі залишається нереалізованим. При цьому існують якісні та ліквідні проєкти в сегментах комфорт-плюс і бізнес-класу. Проєкти у форматі поліфункціональних комплексів, "міст у місті", багатофункціональних об'єктів та екологічно чистого житла також присутні на ринку та розвиваються.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Багато з цих проєктів реалізовували ще до початку повномасштабної війни, або навіть почали це робити під час бойових дій в країни. Вікторія Берещак наголошує, що немає підстав турбуватися через дефіцит на ринку нерухомості в Україні.

Чому не варто чекати на дефіцит житла

В Україні є велика потреба в житлі, оскільки війна призвела до зруйнування понад 30 мільйонів квадратних метрів житлової площі. Однак важливо розуміти, що частина цього житла буде реалізована у формі соціальних проєктів в рамках процесу відбудови, а частина – через державно-приватне партнерство. Крім того, люди самостійно можуть розв'язувати питання житла, користуючись пільговими умовами, які надаються, наприклад, за програмою "єОселя" та іншими подібними ініціативами.

У нас є дисбаланс між попитом та пропозицією через обмеження платоспроможного попиту, спричинене зниженням реальних доходів населення. Тому ніякого дефіциту на ринку житла не буде.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Отже, на фоні війни та складної ситуації в Україні, дефіцит на ринку нерухомості не є головною проблемою. Наявність нереалізованих проєктів та потенціал для розвитку різних сегментів ринку дозволяють вірити, що у населення й надалі буде можливість обирати та купувати собі житло.

Раніше ми повідомляли, де насправді дорожче орендувати нерухомість.Також ми разом з експерткою з нерухомості розібралися, чому насправді злетіли ціни на квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.