Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безпечна оренда: як знайти ідеальну квартиру та не натрапити на шахраїв

Варто одразу розуміти, що ви точно спілкуєтеся з власником даного житла, яке збираєтеся винаймати

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості продовжує працювати

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців шукали квартиру для оренди. Однак це завдання не просте і в такій справі можна легко натрапити на шахраїв. Та завдяки кільком правилам ви можете контролювати ситуацію.

Про це пише РБК-Україна.

Перевіряйте оголошення

Якщо ви знайшли квартиру або будинок на сайтах пошуку, то подивіться акаунт автора. Перевірте, коли він був створений та чи є там інші оголошення. Воно повинно бути написаним в деталях, відповідаючи на потенційні питання орендаря.

Якщо оголошення з одними й тими ж фото розміщені в різних місцях, то це 100% шахрай. А ще краще, надішліть оголошення комусь із місцевих. Адже часто вид з вікна не збігається з тим, що є насправді на зазначеній вулиці та тільки вони зможуть це зрозуміти.

Наприклад, в Ужгороді немає централізованого опалення, а значить на фото не може бути чавунних батарей. Зазвичай там є котел або тепла підлога. Однак аферисти про це не знають, а ось місцеві вам точно допоможуть.

Просіть документи на квартиру від власника

Варто розуміти, що ви точно спілкуєтеся з власником даного житла. Саме тому попросіть надати вам документи, які підтверджують право власності на нерухомість.

Якщо орендодавець відмовляється давати документи чи емоційно реагує на прохання, то це точно шахрай.

Огляньте квартиру перед орендою

Неодмінно навідайтеся у помешкання перед винаймом. Перевірте в якому стані квартира, справність сантехніки, вікон, дверей, побутової техніки, які покази лічильників тощо. Адже іноді наживо квартира не завжди відповідає тій, що була на фото.

Підпишіть договір про оренду

У договорі має бути вказано:

  • хто у кого орендує помешкання;

  • в якому стані житло;

  • ціна та період оренди;

  • що знаходиться у квартирі (меблі, побутова техніка);

  • права та обов'язки орендаря й орендодавця;

  • відповідальність сторін і штрафи за недотримання умов угоди;

  • підписи обох сторін.

Документ про довготривалу оренду квартири слід нотаріально завірити.

Не надсилайте свої паспортні дані

Потім шахраї можуть ваші дані відправляти іншим людям і видавати їх за свої. Надати паспортні дані ви можете тільки особисто, при оформленні договору або при заселенні у квартиру.

Не робіть передплату до підпису договору

У купівлі-продажу квартири правило завдатку і справді є, адже його застосовують у більшості угод. А от в оренді житла це переважно шахрайство. Саме тому не варто віддавати гроші наперед.

Раніше ми писали про те, чи дійсно ви економите, купуючи квартиру з готовим ремонтом. Також ми розповідали про те, в якому регіоні ринок нерухомості приносить рекордні прибутки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.