Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Багато киян залишилось без житла: яка доля скандальної забудови в столиці

З'ясувалось, чому мешканці Києва не можуть заселитися у свої довгоочікувані квартири

Фото: ЛУН, Київвлада. Колаж: Pro Гроші

Півтори тисячі родин можуть лишитися без житла у Києві

Фото: ЛУН, Київвлада. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно прокуратура міста Києва похвалилась, що повернула у власність столиці 7,7 гектара землі. Тут на вулиці Холодноярській (колишня вулиця Кайсарова) вже восьмий рік поспіль триває будівництво житлового комплексу "Голосіївська долина".

Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Будівництво комплексу почала компанія "Укрбуд", а зараз його добудовує харківська компанія "Строй Сіті Кепітал". Перший будинок на 9 секцій майже збудований, а три секції мають сертифікат про завершення будівництва та вже готуються до введення в експлуатацію.

З півтори тисячі інвесторів, яких Київська міська прокуратура визнала постраждалими, є ті, чиї домівки були знищені під час війни, а також ті, хто змушений був залишити свої міста. Крім того, є ті особи, які нині служать в ЗСУ, а також ті, хто, на жаль, поклав своє життя, захищаючи Україну.

Що кажуть люди, які залишились без житла

Військовослужбовець Ігор З. про те, що його родину залишили без житла, дізнався на передовій: "Я не знаю, кому можна вірити… І чи можна комусь вірити взагалі. Поки не знаю, чи повернусь живим з війни, а в цей час прокурори вирішили забрати житло у мене та моїх дітей. 8 років будівництво йшло, пережили падіння "Укрбуду", отримали обіцянку президента, надію на отримання свого житла, а Київська міська прокуратура лише зараз вирішила розібратися, що ж там з землею".

Оксана Д., мама трьох дітей, довгоочікувані метри мала отримати ще восени минулого року.

"У нашій квартирі зроблено все. Ми оглядали її і вирішили не заходити на ремонт взимку, а почекати весни. Весною 2022-го прийшла війна до Києва, а весною 2023 року влада просто вирішила, що ми з чоловіком інвестували в повітря… Тобто, коли давали дозвіл на будівництво, сертифікат готовності будинку, то у КМДА не бачили порушень. І ось зараз, коли будинок готовий, рейдерськи вирішили забрати його", — розповіла жінка.

Що відомо про будівництво житлового комплексу

У 2015 році АТП 13058 підписала договір з ТОВ "Укрбуд Девелопмент", яка маскується під державну корпорацію "Укрбуд", про зведення на своїй території житлового комплексу на 2 250 квартир (5 будинків, дитячий садок, паркінг, панорамний ліфт). Місто видало містобудівні умови та обмеження, дозволи на будівництво першого (9 секцій по 22 поверхи) і другого (4 секції по 24 поверхи) будинків. У 2019 році Максим Микитась, бенефіціар ТОВ "Укрбуд Девеломпент" втратив бізнес та сів за ґрати.

23 будівельних майданчики по всьому Києву зупинились, а 13 тисяч сімей виявились ошуканими, втратили заощадження, не отримали квартири. У грудні 2019 року президент Володимир Зеленський у прямому ефірі пообіцяв, що усі об’єкти "Укрбуду" добудує КМБ.

У липні 2020 року, всупереч цим обіцянкам, ЖК "Паркова долина", "Крістал хаус" та БЦ "Левел" передають на добудову ТОВ "Строй Сіті Кепітал" (Харків). Підписані договори із замовником будівництва, фондом фінансування будівництвом, укладаються нові угоди з інвесторами. Будівництво триває аж до початку повномасштабної війни.

У липні 2021 року Київська міська прокуратура подає позов з метою скасування державної реєстрації, розірвання договору оренди землі з АТП 13058 з причин, що нібито цільове призначення землі змінено незаконно. А 9 лютого 2023 р. Північній апеляційний суд Києва повністю задовольняє позов Київської прокуратури.

Раніше ми писали про те, як купити квартиру, щоб не чекати завершення будівництва роками. Крім того, сайт Pro Гроші розбирався, чому будівництво ЖК Oasis у Києві не можуть зупинити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.