Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аби українці були в безпеці: які укриття пропонують забудовники

Розповідаємо, як на ринку нерухомості забудовники готові розв'язувати безпекові питання потенційних покупців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наявність укриття стало головною умовою українців при купівлі житла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зараз люди під час купівлі житла почали звертати увагу на безпекові моменти. Йдеться про наявність підземних паркінгів або інших споруд, які можна використовувати як бомбосховища під час російських ракетних атак.

Які безпекові рішення зараз пропонують забудовники на ринку нерухомості, розповідає видання The Page.

Витривалі конструкції та бомбосховища

У випадку, якщо людина займається ремонтом вже пошкодженого або зруйнованого житла, то, звісно, вона буде обирати більш витривалі конструкції, які мають витримати хоча б ударну хвилю. Маркетинг-директор заводу "ВікнаНові" Олена Трофименко зазначила, що у 2023 році спостерігаються рекордні продажі металопластикових вікон та високий попит на безпекові рішення.

"Зараз покупці частіше стали обирати більш товсте скло, триплекс або загартоване скло, це дійсно надає певний ступінь захисту. Ті, в кого вже вилетіли шибки, хочуть ставити щось більш безпечне, навіть попри те, що це дорожчі варіанти", – каже Олена Трофименко.

Щодо ринку нерухомості, то забудовники поки що не використовують зміцнені конструкції або додають бомбосховища до житлових комплексів, в яких вони не були передбачені на початку проєкту. CEO у компанії з інвестицій у нерухомість Greenol Олег Приходько розповів, що для комплексів, які наразі будуються, архітектурні проєкти розроблялися до 5 років тому.

"Тому зараз ніхто не буде вносити до них зміни, аби побудувати товстіші стіни. По-перше, замовлення нового проєкту — це дорого, по-друге, це треба зносити початок будівництва й будувати по-новому. Проте, були випадки, коли вже заплановані під паркінги підземні площі заявлялися як місце можливого укриття під час бомбардувань", – зазначив Олег Приходько.

До того ж облаштування комфорту у підземних паркінгах більше стосується керуючих компаній, ЖЕКів, ОСББ. Саме вони підводять електрику, інтернет, забезпечують запаси їжі, напоїв, стільці тощо, каже власник та CEO компанії City Development Solutions Роман Герасимчук.

Підземні паркінги – найкраще безпекове рішення

Дійсно, зараз близько 40% новобудов в Україні передбачають будівництво підземних паркінгів, які певним чином розв'язуватимуть питання безпеки мешканців.

Проте, в умовах дефіциту коштів будівництво паркінгів не дуже гарне рішення для забудовників. По-перше – це здорожчає будівництво на 15-25% залежно від наявності грунтових вод або комунікацій. По-друге – роботи нульового циклу дорожчі та відтерміновують будівництво квартир на кілька місяців.

Згідно із Державними будівельними нормами, площа укриття має враховувати 0,6 квадратного метра на одну людину. Але, за словами співзасновника та керуючого партнера компанії INSPI Development Володимира Семенцова, для комфортного перебування людини протягом кількох годин цього недостатньо, тому потрібно закладати хоча б 3-5 квадратних метрів на особу.

Тобто, виходить, що люди, яких хвилює безпекове питання під час купівлі житла, мають звертати увагу на житлові комплекси, які передбачають будівництво підземних паркінгів.

Раніше ми розповідали про інвестування бізнесів в комерційну нерухомість. Також ми писали, що в українців хочуть відбирати нерухомість для відбудови держави.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.