Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зберігати і видавати трудові книжки під час війни – що повинні знати українці

Під час особливого періоду знищення документів є повсюдною проблемою, бо роботодавець не може гарантувати їх цілісність

Фото: Pexels

Видача трудової книжки в умовах війни

Фото: Pexels

Відповідальність за ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок несе керівник підприємства. В умовах воєнного стану немає особливих вимог до організації документації, законодавство не містить жодних змін з цього приводу. Але необхідно знати, що допускається робити з трудовою книжкою під час війни.

Про це розповіли фахівці Центру надання безоплатної правової допомоги.

Книжка повинна зберігатися за офіційним місцем роботи. Керівник обов’язково розпоряджається видати документ у випадку звільнення працівника, згідно з постановою Кабінету Міністрів №301. При цьому власнику необхідно поставити підпис про отримання трудової книжки в особовій картці та Книзі обліку руху трудових книжок.

Але в умовах війни ніхто не може гарантувати збереження документації, адже є форс-мажорні обставини. Ракети російських окупантів здатні в будь-який момент поцілити у приміщення та знищити трудові книжки співробітників. Тому чимало українців просять видати їх на руки.

За роз’ясненнями Державної служби України з питань праці, роботодавець не має підстав відмовити у видачі трудової книжки на вимогу члена колективу. Процедуру необхідно оформити у вигляді заяви. Алгоритм такий:

  • співробітник звертається до керівника з письмовою заявою, в якій аргументує необхідність такої видачі;
  • керівник заводить додатковий журнал обліку тимчасово виданих трудових книжок у довільній формі, де заявник розписується в отриманні та поверненні документу.

"Так працедавець знімає з себе відповідальність за збереження трудової книжки. Робиться це в інтересах працівника, який може через небезпеку змінити місце проживання, виїхати, влаштуватись за строковим трудовим договором за сумісництвом тощо", – йдеться в повідомленні.

Плюс за законом "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" підприємець має право самостійно вирішувати питання зберігання кадрових документів, якщо його бізнес розташований у зоні активних бойових дій. Дозволяється видавати трудові книжки працівникам під підпис.

Як дізнатися свій страховий стаж


Від наявності трудової книжки залежить страховий стаж. Аби отримати відомості, необхідно надіслати в Пенсійний фонд скановані копії документів, які підтверджують вашу трудову діяльність. Як тільки інформацію перевірять та оцифрують, дані про загальний страховий стаж з’явиться в особистому кабінеті на сайті ПФУ.

Щоб вийти на пенсію за віком у 2024 році, треба мати від 15 до 31 року стажу. Для 63-річних осіб мінімальний показник становить 21 рік, а для 65-річних – 15 років. Для коректного підрахунку страхового стажу і визначення пенсійного забезпечення необхідно надати ПФУ всі дані про професійну зайнятість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяких українців заборонили звільняти з роботи. Також ми повідомляли про дистанційну роботу з високим доходом і розповідали, які вакансії можуть зацікавити українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.