Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи для ФОП 2 групи у 2024 році: за що можуть покарати підприємців

Підприємці повинні дотримуватися певних норм Податкового кодексу України, щоб уникнути штрафів за свою діяльність

Фото: pexels

ФОП повинні належним чином вести документацію

Фото: pexels

Підприємці зі спрощеною системою оподаткування (ФОП) повинні знати, за які порушення податкового законодавства вони можуть бути оштрафовані у 2024 році. Порушення певних правил може призвести до значних фінансових втрат та інших проблем для компанії.

Про штрафи, які можуть накладатися на ФОП 2 групи, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

За які порушення можуть штрафувати ФОП

Подання податкової звітності неправильно або несвоєчасно може призвести до штрафу в розмірі 340 гривень, а повторне порушення становитиме 1 020 гривень.

Для ФОПів 2 групи неправильна сплата єдиного податку має вирішальне значення, оскільки штраф для них складає 50% від суми боргу.

Наразі найбільш небезпечним штрафом є незастосування РРО. За перше порушення він становитиме 100% вартості проданих товарів і 100% вартості за кожне наступне порушення.

ФОПи, які продають ризикові товари (наприклад, підакцизні товари, медичні засоби, ювелірні вироби тощо), повинні вести облік товарних залишків. У разі його відсутності штраф складатиме 100% вартості відсутніх товарів.

За відсутності оригіналів первинних документів, які підтверджують суми в книзі обліку чи декларації під час перевірки, неналежне ведення первинних документів може призвести до штрафу в розмірі 1 020 гривень. Після повторного порушення штраф становитиме 2 040 гривень.

Неоформлені працівники можуть привести до штрафу у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, що зараз становить 80 000 гривень.

Підприємництво без реєстрації ФОП може призвести до штрафу від 17 000 до 34 000 гривень, а також конфіскації майна.

Наразі податкова служба активно перевіряє підприємства, ресторани та ринки щодо використання ПРРО/РРО та накладає штрафи, якщо виявиться порушення.

Слід також зауважити, що з 10 лютого 2024 року змінилися строки зберігання бухгалтерських та фінансових документів для ФОП. Тепер вони стали обов'язковими для ФОП, якщо закон не встановлює інше, зокрема, строк зберігання для документів та інформації, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, становить 3 роки.

Первинні документи, реєстри бухгалтерського обліку та фінансова звітність повинні зберігатися з моменту подання податкової чи іншої звітності.

Раніше ми розповідали про те, як закрити ФОП у 2024 році. Також ми писали про те, скільки повинні платити ФОПи у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.