Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як все влаштовано: чесна розповідь працівниці ломбарду про незвичну професію

Ми дізнавалися, які незвичні речі приносять клієнти, як визначають підробки та як найвигідніше здавати речі в ломбарди

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Робота в ломбарді має багато особливостей і тонкощів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні працює широка мережа ломбардів, в яких можуть прийняти майже все – від смартфонів до дорогоцінних прикрас. Тоді, коли для декого такий спосіб швидко отримати гроші виявляється рятівним, багато людей бояться бути обманутими та попрощатися зі своїми речами за безцінь.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з колишньою працівницею одного із українських ломбардів Тетяною Вакуленко та дізнався детально, як працює ця система.

Що найчастіше приносять

Тетяна розповіла, що прийняти у ломбарді можуть практично всю побутову техніку – фени, фотоапарати, холодильники, пральні машинки, телевізори. Також люди часто приносять дорогоцінні прикраси та монети.

Однак трапляються і нетипові, на перший погляд, речі – золоті коронки, запонки і навіть велисопед.

Фото: Тетяна Вакуленко
Фото: Тетяна Вакуленко

Іноді люди намагаються обхитрити працівників ломбардів та вдаються до шахрайства.

"Із запонками була цікава історія. У них було наповнення. Тільки обтяжка золота, а наповнення – пісок. Можна попастися і купити такий виріб", – пояснює Тетяна.

Фото: Тетяна Вакуленко
Фото: Тетяна Вакуленко

Ще можуть принести пруфовані колекційні монети із дорогоцінного золота.

"Тут біле золото і жовте золото. Їх не візьмуть, якщо вони без пластмасової колбочки. Тому, що у них така чеканка, що якщо ти візьмеш монету пальцями, лишаються відбитки. І вона вважається зіпсованою. Тільки у пластмасовій колбі", – пояснила експрацівниця ломбарду.

Але найрізрноманітніші та найцікавіші вироби приносять роми.

"І це не жарти. У ромів свої ювеліри. Вони переправляють золото і роблять власні вироби. Щоправда, проб у них немає. Їхні ювеліри роблять індивідуально прикраси для кожного. Часто – то дуже гарні речі, масивні і ексклюзивні", – розповіла Тетяна.

Наприклад, вона згадала унікальну печатку з іконою. В звичайних ювелірних магазинах такого не знайти.

Фото: Тетяна Вакуленко
Фото: Тетяна Вакуленко

Однак роми також можуть принести і золоті коронки. Їхні проби можуть бути найрізноманітнішими – 900, 700, 850, 958, 916. Та для каблучок чи сережок це дуже м’який сплав, таке золото буде гнутися. Мало хто знає, та золоті злитки по консистенції як вершкове масло – м'які та можуть гнутися. Проба золота у злитках найвища – 999,9.

Фото: Тетяна Вакуленко
Фото: Тетяна Вакуленко

Чи здають крадені речі

Попри те, що існує думка, що всі крадені речі автоматично потрапляють до ломбарду, це не зовсім так. Накприклад, крадений телефон точно не приймуть.

"Ліцензійні ломбарди мають базу, де вони вбивають IMEI кожного приладу, який вони беруть. Бо коли у людини крадуть телефон, при подачі заяви у правоохоронні органи просять IMEI. І коли людина дає IMEI, його вводять у цю базу. І якщо він крадений, його в ломбарді не мають права взяти", – пояснила Тетяна.

Що точно не приймуть в ломбарді

Неправильно думати, що до ломбарду можна віднести будь-що. З деякими речами можуть виникнути значні труднощі.

Наприклад, побутову техніку перевіряють за певними критеріями. Наприклад, щоб не була пошкрябаною, щоб працювала. Якщо це телевізор – щоб на ньому не було битих пікселів. Так само телефони не беруть із заміненим чи розбитим екраном. А якщо таку техніку і приймуть, то оціночна вартість буде дуже низькою.

Дуже прискіпливо у ломбардах ставляться до перевірок золота. Один із способів – перевірка реактивами. Відбувається це так: виріб натирають на пробірний камінь, потім капають на нього реактиви і повинен з'явитися певний колір. Він має відповідати пробі. Якщо реактив спалив натирання – то це підробка.

"Якщо є сумніви, можна навіть надпиляти чи перекусити виріб. Звичайно, це лише за згоди клієнта. Але якщо людина продає виріб, то звичайно можна його перекусити, бо він йде як "лом". Наприклад, якщо приносять товстий ланцюжок і є сумнів, що у її порожнині щось є", – розповіла Тетяна.

За її словами, після таких процедур працівник ломбарду зобов'язаний прийняти виріб. Однак тільки у випадку, якщо він не виявився підробкою. Якщо людина не погоджується, щоб виріб перекусили, їй можуть відмовити в обслуговуванні.

"Мають право відмовити у обслуговуванні, і якщо предмет підозрілий. Наприклад, я зробила всі експерименти і вони неоднозначні у своїх результатах. Я можу відмовитися прийняти цей виріб. Якщо ж я його прийму і його відправлять на перевірку, а там виявиться, що це підробка – вартість буду погашати із своєї зарплати. І тому у працівників є можливість, якщо сумніваєшся – значить не бери".

Також не обслуговувати мають право скандальних людей.

Як здати техніку чи прикраси і отримати більше грошей

Людина повинна обов'язково взяти з собою паспорт і ідентифікаційний код. Без цих документів жодний виріб чи техніку не приймуть, не залежно від ціни.

Для того, щоб здати річ на найбільш вигідних умовах, потрібно знати, що у ломбарді є два поняття – продати і закласти. Якщо людина відразу продає, оціночна вартість стає нижчою.

Якщо закладаєш товар, то оціночна вартість буде вищою. Максимальний термін, щоб закласти техніку чи прикраси залежить від конкретного ломбарду. Наприклад він може становити 15 днів чи 30 днів. При цьому клієнт може продовжувати термін зберігання своїх речей. Для цього потрібно оплатити відсоток за користування грошима, які взяли від застави. Оплату застави можна продовжувати, навіть якщо вона вже значно перевищила тіло застави.

Клієнти також можуть засумніватися у чесності працівників ломбарду та вимагати доказів того, що їх не "обважують".

"Кожного місяця в ломбард приїжджає експерт і повіряє ваги. І дає довідку, що вони коректно працюють. Кожна людина може запросити цю довідку, щоб переконатися", – пояснила співрозмовниця.

Куди потрапляють речі, які здають в ломбард

Насправді все просто. Смартфони та побутову техніку продають в магазинах–конфіскатах. Таких, наприклад, багато є в Києві. Зазвичай, на вивісках вказується, що там продається вживана техніка.

Із ювелірними виробами трішки складніше. Наприклад, золото ділиться на три категорії:

  • нові вироби з бірками – їх відправляють на ювелірні заводи, чистять, міняють бірки і після цього відправляють в продаж в ювелірні магазини;
  • золото, яке було у вжитку можуть продавати в ломбардах після чистки, при цьому вішають бірку ломбарду;
  • лом, перекушене золото, коронки – відправляють теж на заводи, але на переплавку.

За словами Тетяни, ломбарди часто співпрацюють із відомими українськми ювелірними фабриками.

Раніше ми розповідали про те, яку українську монету продають за 45 000 гривень. Також ми писали про те, що у світ випустили монету, присвячену Азовсталі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.