Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Їх звільняють найчастіше: кому в IT-галузі важко втриматися на робочому місці

В технологічній галузі можна вичленити одну категорію фахівців, яких найчастіше звільняють

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Одну категорію працівників IT-галузі скорочують найчастіше

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

IT-галузь дуже широка та не обмежується лише програмістами. Легко знайти роботу можуть спеціалісти з кібербезпеки та аналізу даних, Front-end розробники тощо. Але протягом останнього року склалася тенденція звільнень однієї категорії працівників галузі.

Про це свідчать дані layoffs.fyi, повідомляє Dice.

Проаналізувавши випадки прощань на роботі з працівниками IT-професій за останні 12 місяців, аналітики визначили, хто найчастіше підпадає під звільнення. Виявилося, що компанії досить легко прощаються з розробниками програмного забезпечення.

Всього в технологічній сфері відбулося 170 тисяч звільнень за рік. І майже 20% припало на розробників ПЗ. Причому між першим і другим місцем у списку різниця вагома – 14,7%. У трійку "лідерів" по кількості звільнень потрапили рекрутери (4,6%) і тестувальники (3,7%).

Рейтинг професій в ІТ, спеціалістів яких найчастіше звільняли
Рейтинг професій в ІТ, спеціалістів яких найчастіше звільняли
Фото: Dice

Постає питання, чому з-поміж 170 тисяч осіб кожен п’ятий звільнений – розробник програмного забезпечення. Адже це досить затребувана професія у галузі. На думку аналітиків, ситуація склалася через тенденцію великих технологічних компаній проводити "чистку" через кардинальну зміну стратегії розвитку.

Взяти, до прикладу, Meta. Вона дедалі більше фокусує увагу на "метавсесвіті" та штучному інтелекті, що зумовлює потребу масово скорочувати цілі підрозділи. Тому першими страждають розробники ПЗ, адже їхня частка в таких світових гігантах більша, ніж тих самих рекрутерів.

Як спеціалістам зберегти робочі місці

Загалом одна людина майже безсильна у випадку, коли компанія хоче відмовитися від певної стратегії чи планує скоротити підрозділ для економії витрат. Водночас наявність різнопланових навичок і знань, які не обмежуютьсявузькою сферою діяльності, може допомогти протриматися на плаву. Наприклад, розробникам програмного забезпечення не завадить розширити специфіку своєї роботи на такі затребувані навички як аналіз даних або моделювання машинного навчання.

До речі, інформаційні технології – це не лише програмування. Сфера постійно трансформується вимагає нових фахівців, щоб відповідати тенденціям ринку. Серед усіх професій IT-галузі найбільш популярні такі:

  • Front-end розробник;
  • спеціаліст з кібербезпеки;
  • фахівець з аналізу даних;
  • інженер зі штучного інтелекту;
  • інженер з блокчейну.

Зберегти робоче місце ще допоможуть так звані Soft skills (м’які навички). До них відносять комунікабельність, вміння працювати в команді, стресостійкість, гнучкість в мисленні тощо. Вони стануть у нагоді, щоб зміцнити вашу цінність в очах керівництва, та підвищать шанси на виживання.

Раніше сайт Pro Гроші писав про три професії, які залишилися в минулому та розповідав, про кого вже давно забули роботодавці. Також ми повідомляли, що в Україні хочуть офіційно працевлаштовувати "домашніх працівників".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.