Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні встановлено гарантовану мінімальну зарплату для лікарів – хто та скільки отримуватиме

Медичні працівники не можуть отримувати менше гарантованої мінімальної зарплати

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Уряд встановив гарантовану мінімальну зарплату для медичних працівників

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні встановили мінімальні гарантовані заробітні плати медичним працівникам.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Скільки отримуватимуть медики

Мінімальна гарантована заробітна плата для лікарів, фармацевтів та фахівців з реабілітації становитиме не менше ніж 20 000 гривень, а для медичних сестер та братів – не менше ніж 13 500 гривень. При цьому, за рішенням керівника закладу охорони здоров'я, зарплата може бути вищою коштом різних доплат та надбавок.

Гарантовані виплати зарплати розповсюджуватимуться на медзаклади, які мають договори із Національною службою здоров'я України за Програмою медгарантій. При цьому фонд оплати праці з нарахуваннями за поточний місяць не повинен бути більший за 85% грошового доходу, отриманого у поточному місяці, з урахуванням накопичених залишків.

Працівники медичних закладів, які надають первинну допомогу (сімейні лікарі, педіатри, терапевти), зможуть отримувати гарантовану заробітну плату за умови мінімуму 70% від оптимального числа укладених декларацій зі своїми пацієнтами.

Як українцям виплачуватимуть лікарняні у 2023 році

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом, який займається питаннями соціального страхування у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та тимчасовою втратою працездатності, є Пенсійний фонд. Рішення про призначення лікарняних раніше приймала комісія соцстрахування на підприємстві, але відтепер це зобов'язання лягає на роботодавця чи уповноважену ним особу.

Термін розгляду заяви та час, протягом якого мають виплатити гроші, значно скоротили. У 2023 році Пенсійний фонд має здійснювати фінансування протягом трьох днів після надходження заяви-розрахунку. Раніше цей період становив 10 днів з моменту отримання керівником розрахункового бланка.

Також до трьох днів зменшили термін прийняття рішення про надання лікарняного у зв'язку з вагітністю та пологами. Правила нарахування виплат, на які можуть розраховувати працівники, не змінилися: враховують відсоток середньої заробітної плати й тривалість страхового стажу.

Раніше ми розповідали, що потрібно знати про оформлення інвалідності під час війни. Також ми писали, як працюватимуть лікарні у разі тривалого блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.