Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні перерахували зарплати: як змінилися доходи і де платять більше

Порівняно з груднем, роботодавці почали пропонувати більші виплати новим працівникам у певних населених пунктах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні виросли середні показники заробітної плати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Станом на січень 2024 року в більшості великих міст України змінилися зарплатні пропозиції. Співробітники можуть отримувати вищі доходи, порівняно з груднем. Наприклад, у Херсоні середній показник виріс одразу на 1 500 грн.

Про це свідчать дані кадрового порталу Work.ua.

В деяких населених пунктах зростання склало приблизно 1 000 грн. Так, у Вінниці вдасться заробляти 17 000 грн на місяць, у Рівному – 17 300 грн, у Луцьку – 16 500 грн. В інших містах змінна величина становить 500-800 грн, що не дуже багато, але в місячному розмірі свідчить про активну динаміку ринку праці.

І лише в чотирьох обласних центрах України середні зарплати з грудня залишилися сталими. Йдеться про:

  • Черкаси – 17 000 грн;
  • Запоріжжя – 16 000 грн;
  • Житомир – 16 000 грн;
  • Чернігів – 15 000 грн.

Загалом найменше роботодавці готові платити у Чернігові (15 000 грн) та Сумах (14 500 грн). А найбільші середні доходи – у киян (22 000 грн) і львів’ян (20 000 грн). Але варто розуміти, що такі суми доступні представникам далеко не всіх професій: посади, пов’язані з військовою службою, характеризуються зарплатою в розмірі 72 500 грн, тоді як касирам виплачують максимум 11 400 грн.

Середні зарплати в обласних центрах України
Середні зарплати в обласних центрах України
Фото: Work.ua

Також у перелік професій з невисоким заробітком входять:

  • бібліотекарі – 9 100 грн;
  • асистенти вчителів – 9 500 грн;
  • прибиральники – 10 500 грн.

Експерти зауважують, що не варто чекати різких змін на ринку праці найближчим часом. Зростання в основних секторах економіки не передбачається, втім масові звільнення також поза трендом. Враховуючи меншу кількість доступних фахівців, підприємства намагатимуться берегти кадри замість того, щоб часто оновлювати персонал в пошуках ідеальних співробітників.

Які виплати можна отримати при звільненні

Раніше ми розповідали, що трудове законодавство чітко визначає перелік виплат, які працівник повинен отримати в разі звільнення з роботи. Йдеться про нараховану заробітну плату і компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Але в деяких випадках людям належить ще один місячний оклад:

  • займана посада чи обов’язки не відповідають документам;
  • діяльність неможлива через відсутність виробничих або інших потужностей;
  • спеціаліста, який раніше займав посаду, поновили на роботі;
  • істотно змінилися трудові умови, через що працівник відмовився від робочого місця.

Також трапляється, що між підприємством і персоналом існує спрощений режим регулювання трудових відносин. Тоді сторони мають право на спільне визначення підстав для звільнення і сум компенсацій за порушення цих норм.

Раніше сайт Pro Гроші писав про гострий дефіцит спеціалістів і розповідав, на кого найбільше "полюють" роботодавці. Також ми повідомляли, які спеціальності можуть безплатно освоїти українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.