Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відсутні через повітряну тривогу: чи звільнять українців за неявку на роботу

Адвокат Олександр Головченко пояснив, у яких випадках роботодавець отримує право звільнити співробітника, який пропускає роботу під час війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть звільнити з роботи за прогули через повітряні тривоги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Повітряні тривоги в Україні лунають майже щодня і можуть тривати кілька годин поспіль. Багатьом українцям через це іноді буває доволі складно доїхати на роботу, адже у Києві, наприклад, комунальний транспорт не курсує містом до оголошення відбою.

Тим часом адвокат Олександр Головченко на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook пояснив, що загрожує працівнику, який "прогуляв" роботу через повітряну тривогу, чи може працівник прогуляти роботу через повітряну тривогу, яка іноді триває по кілька годин.

Звільнення з роботи

За словами Головченка, якщо людина перебувала в укритті під час повітряної тривоги – це поважна причина того, що вона не з'явилася на робочому місці. Але при цьому важливо, щоби була дотримана умова: відсутність працівника на роботі має збігатися у часі з повітряною тривогою та з часом доїзду на роботу (офіс-укриття-офіс).

"Повітряні тривоги оголошуються в Україні майже щодня і часом буває по 3-4 рази. За таких частих тривог працівник може бути відсутній на роботі понад три години, а роботодавець, своєю чергою, може звільнити працівника за прогул, оскільки прогул — це відсутність на роботі впродовж трьох годин", — йдеться у дописі адвоката.

Головченко зауважив, що під час оголошення повітряної тривоги працівник може сховатися:

  • у приміщенні офісу (якщо так вирішив працівник);
  • в укритті або у сховищі, які облаштував роботодавець;
  • у спеціально визначеному укритті, перелік яких є на офіційних сайтах міських або селищних рад тощо.

"Але саме працівнику вирішувати, в якому укритті він чекатиме на відбій повітряної тривоги у робочий час (в офісі або пройти до найближчого укриття)", — підкреслив Головченко.

Як це працює насправді

Як пояснив адвокат, якщо працівник впродовж одного дня залишав офіс та йшов до укриття, а час його відсутності збігається з оголошеними тривогами, тоді — це вимушений прогул з поважних причин.

Якщо працівника не було на роботі три дні, після чого він каже, що перебував в укритті вдома, тоді повітряні тривоги за цей період часу тривали двічі по півтори години, то роботодавець розцінить дії свого підлеглого як прогул. Усе тому, що працівник має перебувати в укритті лише під час повітряних тривог, а коли небезпеки немає, він повинен виконувати свою роботу.

Тому, перебування в укритті під час повітряної тривоги може бути поважною причиною відсутності працівника на роботі, якщо:

  • час відсутності працівника на роботі збігається з повітряною тривогою + час для добирання (офіс-укриття-офіс). Це можна підтвердити інформацією з програм або додатків, офіційних відповідей військових адміністрацій або рад;
  • працівник повідомив про причину відсутності керівника (за можливості);
  • на підприємстві відсутнє спеціальне укриття, де може працювати працівник.

Кому не загрожує звільнення під час війни

Існує категорія працівників, яких від втрати роботи захищає закон. До відповідного переліку, який зазначений у статті 184 КЗпП, входять:

  • вагітні жінки;
  • неповнолітні;
  • батьки, які самостійно виховують дітей;
  • працівники, які перебувають на лікарняному тощо.

Також є категорія працівників, що має право на переважне залишення на роботі.

Раніше ми розповідали, як покарають роботодавця, який візьме на роботу чоловіка без військового квитка. Також ми писали, як у 2024 році змінилися штрафи для роботодавців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.