Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці змінюють ринок праці в Німеччині – що відбувається

Українські біженці отримали полегшений доступ до європейського ринку праці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Понад 160 тис. українців уже знайшли роботу в Німеччині

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через велику кількість біженців з України ринок праці в Німеччині зазнає трансформації. Німецькі роботодавці почали змінювати підхід до пошуку робітників, що знімає багато бар'єрів для працевлаштування українців.

Про це свідчать дані Міграційної платформи EWL.

Раніше великі компанії пропонували роботу іноземцям, у тому числі українцям, які добре розмовляють німецькою мовою та є висококваліфікованими спеціалістами.

Нині ж ситуація змінюється. Німці тепер частіше пропонують просту фізичну роботу, де є необов’язковим знання німецької та наявність досвіду.

До того ж Німеччина запровадила механізм "тимчасової охорони" для біженців з України. Завдяки цьому українці отримали полегшений доступ до європейського ринку праці.

Яку роботу пропонують німці

Багато вакансій для громадян України з’явилося в таких сферах:

  • гастрономія,
  • логістичні склади, де потрібно укомплектовувати товари;
  • харчова промисловість;
  • переробна промисловість;
  • автомобільна галузь.

Ці сфери насамперед передбачають виконання простої фізичної роботи.

"Тепер вони вважають, що достатньо, аби один з працівників володів німецькою на комунікативному рівні, міг пояснити решті земляків, що і як потрібно робити і забезпечував ефективну комунікацію між роботодавцями та працівниками", – говорить директорка з питань міжнародного розвитку Міграційної платформи EWL Міхаліна Сєлевич.

Подібна практика давно виправдала себе в Польщі. Завдяки цьому Польща зі значно меншим числом вільних вакансій і ринком змогла працевлаштувати вдвічі більше біженців з України, ніж потужніша німецька економіка.

Міхаліна Сєлевич додає, що роботодавці також почали пропонувати житло для своїх працівників. Це теж суто польська практика, коли робота передбачає наявність житла. Це одразу знімає проблему з його пошуком і робить працевлаштування в Німеччині привабливішим.

Скільки заробляють українці в Німеччині

Українці, які вже працевлаштувалися в Німеччині після повномасштабного вторгнення, у середньому заробляють 1467 євро на місяць (54 тис.грн).

Понад чверть (26%) опитаних українців у Німеччині зізналися, що заробляють понад 2000 євро (76,7 тис. грн). Майже половина біженців у Німеччині (45%) декларують заробіток у діапазоні 1000–1999 євро (38,4-76,6 тис.грн).

Ті, хто знає німецьку або англійську мову можуть працевлаштуватися на висококваліфіковану роботу. Так, згідно дослідження EWL, у німецькій сфері послуг і торгівлі знайшли роботу керівники та менеджери, висококваліфіковані спеціалісти, вчителі та працівники освіти, офісні і фізичні працівники.

Які європейські країни радо надають робочі місця українцям

Лідером серед пропозицій роботи для українців є Польща. Країна зацікавлена українськими спеціалістами, а особливо в тих сферах, де є чималий дефіцит.

Влітку більше роботи у Польщі з’явилося у готельно-ресторанній галузі та у сільському господарстві. Зараз багато вакансій є на підприємствах харчової галузі, у легкій промисловості, у сфері транспорту та логістики, а також на будівництві.

Українських спеціалістів чекає і Вірменія. Також роботу фахівцям з України готові запропонувати роботодавці Кіпру, Молдови та США.

Дізнавайтеся більше про працевлаштування за кордоном у нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку роботу пропонують українцям в Польщі. Також ми розповідали, на послуги яких фахівців зараз зростає попит.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.