Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці їдуть в Польщу, а поляки – на захід: що відбувається на ринку праці

Фахівці пояснюють, що ситуація з пошуком вакансій в сусідній країні ускладнилася

Колаж: Pro Гроші

Українцям в Польщі буде складніше знайти роботу

Колаж: Pro Гроші

З початку листопада ситуація на ринку праці у Польщі змінилася, кількість вакансій зменшилася на 20%. Водночас українці й надалі активно виїжджають на роботу в цю країну.

Про це повідомили експерти Міграційної платформи EWL.

За їхніми даними, ситуація зі зменшенням кількості вакансій виникла унаслідок росту витрат на енергоносії, спаду промислового виробництва у деяких сферах економіки та інфляції.

При цьому фахівці наголошують, що робота в Польщі є, проте кількість вакансій зменшилася порівняно з вереснем-жовтнем, коли вибір був ширшим.

"До сезонного спаду додався економічний чинник – деякі підприємства зменшують виробництво через вартість енергоносіїв і невпевненість у стабільності купівельної спроможності населення найближчим часом", – пояснив директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Де українцям знайти роботу в Польщі

Українці, які не знають польської мови та не мають досвіду, шукають роботу в галузі е-сommerce та логістиці. Це робота на складах, пов’язана із комплектацією замовлень. Проста фізична робота, де можна заробити сезонно або працюючи довгий термін, є на підприємствах харчової та переробної промисловості, а також на заводах автопрому (виготовлення деталей та аксесуарів для автомобілів).

Крім того, найбільше брак робочої сили відчуває транспортна галузь. За даними Польського економічного інституту, для 54% будівельних компаній нестача працівників є найбільшою перешкодою для функціонування – на будівельних майданчиках працювало багато чоловіків з України.

Також бракує працівників висококваліфікованих працівників технічних спеціальностей (слюсарів, операторів машин).

Чи спостерігається масовий виїзд українців за кордон

Як свідчать дані Прикордонної служби Польщі, масовані ракетні удари у жовтні та листопаді й руйнування критичної інфраструктури не спричинили масового виїзду українців за кордон.

"У Польщу та інші країни ЄС їдуть переважно працювати. Ті ж українці, які наразі працюють за кордоном, поки в очікуванні розвитку ситуації на Батьківщині та вирішують – чи залишатися за кордоном на свята і працювати або повертатися додому", – пояснив Колодзейчик.

Поляки самі шукають роботу за кордоном

Через ріст цін поляки знову активно почали їздити на заробітки у західні країни ЄС. Лише за рік інтерес до пропозицій роботи за кордоном зріс вдвічі. За даними сайту OLX, з початку року понад 340 тисяч поляків зв’язалися з рекрутерами, які пропонують роботу за межами Польщі. Найчастіше поляки їдуть до Німеччини та Британії.

"Ми помітили, що найбільше роботою за кордоном стали цікавитися з вересня. Інфляція стала дуже відчутною для польських родин. Різниця між заробітками в Польщі та на Заході є наразі суттєвою, тому поляки почали знову шукати можливостей заробити за кордоном", – пояснив Колодзейчик.

Раніше ми писали про те, що рівень життя українців у Польщі покращився. Також ми розповідали, що українці можуть отримати новий вид виплат у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.