Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рівень життя українців у Польщі покращився – скільки вони заробляють

При цьому третина українців не бачать різниці між рівнем життя у Польщі та своєю країною

Колаж: Pro Гроші

Українці в Польщі заявляють про покращення рівня життя

Колаж: Pro Гроші

Українці в Польщі заявляють, що значно покращили рівень життя, порівняно з тим, як вони жили у своїй країні, а зарплати відрізняються утричі.

Про це повідомляє TRAVEL РБК-Україна.

Агентство зайнятості Gremi Personal провело дослідження щодо якості життя українців у Польщі. Результати опитування показали, що 51% українців стверджують, що почали жити значно краще.

Ще значна частина – 36,7% – заявили, що не бачать різниці між рівнем життя у Польщі та України. Крім того, 12,2% відповіли, що живуть на нижчому рівні, бо у своїй країні мали кращу роботу і заробляли більше.

При цьому, така тенденція стосуються як висококласних спеціалістів, які працюють у Польщі за фахом, так і трудових мігрантів, які приїжджають заробляти, щоб витратити ці гроші в Україні.

Скільки заробляють українці в Польщі

Наразі мінімальна заробітна плата в Польщі становить 3 010 злотих брутто, а в Україні – 6,5 тисяч гривень, або близько 846 злотих. Тобто зарплати українців у Польщі більші щонайменше у три рази.

При цьому, ціни на основні продукти у Польщі так Україні суттєво не відрізняються, навіть з огляду на інфляцію.

Польща для українців сприймається як країна ЄС, що асоціюється з благополуччям, хорошими дорогами, інфраструктурою та доступністю всіх товарів та послуг.

Польща потребує працівників з України

Експерт агенції Gremi Personal Анна Джоболда зазначила, що українці, як і раніше, є цінними працівниками для польського підприємця та привабливими споживачами для польської економіки.

Лише у 2018 році українці витратили в Польщі в понад 10 млрд злотих за рік, а це понад 2 млрд євро.

Ще до початку війни українці становили найбільшу групу економічних мігрантів – вони приїжджали як на постійну роботу в Польщу, яка оплачується більше, так і на тимчасові контракти.

Водночас, зараз тенденція дещо змінилася.

"Більшість громадян України шукають тимчасову роботу за 6-9-місячними контрактами, тому що хочуть повернутися на батьківщину", – зазначили експерти Gremi Personal.

Скільки Польща заробила на податках від українців

Професор Центру досліджень міграції Варшавського університету Мацей Дущик розповів, що біженці з України сплатили у Польщі податків на 10 млрд злотих (2 млрд євро) від початку війни. Це утричі більше, аніж Варшава витратила на допомогу українцям, які емігрували через війну.

"Ми витратили 3,5 млрд злотих (750 млн євро) на допомогу українцям, але підрахунки віце-президента Польського фонду розвитку Бартоша Марчука показують, що ми отримали 10 мільярдів злотих (2 млрд євро) від сплачених ними податків", — каже вчений.

Також, на думку експерта, значну частину допомоги українцям виділили приватні польські фонди. Так само серйозно долучилися міжнародні організації, такі як ЮНІСЕФ. Тому навіть попри те, що Польща додатково багато витрачає на систему освіти та охорону здоров'я, баланс вирівнюється.

Раніше ми писали, що деяким українцям заморозять виплати у Польщі. Також ми розповідали, в якій країні ЄС можна отримати допомогу до 1 500 євро на сім'ю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.