Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Польщі по-новому надаватимуть житло біженцям – що незабаром зміниться

Польща планує мотивувати біженців з України якнайшвидше знайти роботу

Колаж: Pro Гроші

Українські біженці в Польщі більше не зможуть безкоштовно жити у гуртожитках

Колаж: Pro Гроші

Польща змінює правила для українських біженців стосовно надання житла. Наразі існує багато програм допомоги, завдяки яким люди можуть отримати безоплатну квартиру чи кімнату.

Як пише Obozrevatel, такі умови протривають недовго.

З листопада українці повинні самостійно оплачувати житло, хоча могли скористатися можливістю прихистку від місцевих мешканців. Або обирали варіант жити за кошти підприємства, на якому працюють. Щобільше, з 1 січня 2023 року платними стануть пансіонати, гуртожитки та санаторії, де біженці безплатно могли перебувати деякий час до того, як знайти собі постійну квартиру.

Польський уряд вважає, що подібна ініціатива підштовхне людей швидше знайти роботу, щоб мати змогу винаймати житло власним коштом, а не користатися державною допомогою і підтримкою небайдужих місцевих. Таким чином буде активізована економіка країни коштом біженців.

Згідно з аналізом Gremi Personal, у пансіонатах чи базах відпочинку наразі проживають близько 6% опитаних, готельні номери винаймають всього 4%, а приватні будинки (кімнати) заполонили 10% респондентів. 52% українців винаймають квартири, але далеко не завжди на власні кошти, оскільки Польща серед всіх європейських країн найбільше відкрила програм допомоги для біженців. Ще 18% знайшли прихисток у гуртожитках чи хостелах.

Зауважимо, близько 10% опитаних живуть у власних оселях поляків, які безплатно надали житло біженцям. Аби не платити далі за гуртожиток чи пансіонат, рекомендується знайти роботу на підприємстві чи у компанії, оскільки часто керівництво оплачує довготривале проживання своїм співробітникам з інших країн.

А ще уряд мотивує власних громадян допомагати українцям і брати їх до себе у дім, здаючи кімнату. Полякам, які прихистили у себе біженців, уряд виплачує компенсацію у розмірі 40 злотих (320 грн) на добу за кожну людину. Тож, попри зміну умов проживання у пансіонатах, гуртожитках і санаторіях, існують варіанти безплатного поселення.

У Болгарії уряд діє навпаки

На відмінну від Польщі, Болгарія продовжила для українців можливість проживати у готелях без необхідності платити за кімнату. З початку повномасштабного вторгнення в Україну, коли біженці масово покидали територію держави й виїжджали в Європу, болгарський уряд розробив програму допомоги, згідно з якою готелі надавали безплатні кімнати.

З часом проєкт планували скасувати: на початку літа уряд оголосив про скасування прихистку і виселення з готелів через недостачу місця для туристів. Це викликало значний резонанс в інформаційному просторі, люди почали обурюватися, мало не дійшло до примусового складання повноважень вищого керівництва уряду. Тоді ситуацію вдалося вирішити мирним шляхом, проте думка про зміни умов проживання не зникла.

Але в листопаді біженцям пішли на зустріч та оголосили про подальше функціонування програми допомоги. Тож тепер українців не планують виселяти з готелів чи змушувати платити за кімнату.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому українські біженці їдуть з Німеччини. Також ми повідомляли, що Нідерланди змінюють правила для українських біженців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.