Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Так було лише до війни: яка зміна відбулася на ринку праці в Україні

У Національному банку України розповіли про ситуацію на українському ринку праці наприкінці 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що змінилося на ринку праці у 2023 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На ринку праці роботодавці почали менше шукати нових працівників. При цьому кількість нових вакансій майже досягла рівня грудня 2021 року.

Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

При цьому, як зазначається у документі, кількість резюме перебуває на низькому рівні.

"Зберігалися й значні диспропорції на ринку праці як за регіонами, так і за професійними групами, з вищим попитом на працівників у торгівлі та медицині. Підприємства, як свідчать опитування, надалі перебували під тиском через дефіцит кваліфікованої робочої сили", – йдеться в огляді НБУ.

Коли в Україні платять 500 тисяч гривень

За даними кадрового порталу Work.ua, за підсумками 2023 року середня зарплата зросла на 27% – з 15 тисяч гривень грн до 19 тисяч. Однак це загальний показник, тому на ринку праці є чимало пропозицій як з меншими потенційними доходами, так і з більшими у кілька разів.

Наприклад, рекорд 2023 року за рівнем заробітної плати становить межа від 250 тисяч гривень до 500 тисяч. Таку зарплату обіцяли людині, яка отримає посаду директора із закупівель зернових та олійних культур на підприємстві. Роботодавець вимагав, щоби кандидат на цю посаду мав:

  • як мінімум 2 роки досвіду на аналогічній посаді;
  • навички ведення документообігу;
  • вміння вести переговори та знаходити спільну мову з представниками бізнесу;
  • розуміння аграрного ринку та його специфіки тощо.

Що стосується регіонального різноманіття, то ситуація минулого року різною: у Київській області включно зі столицею роботодавці опублікували таку ж кількість вакансій, як у 18 інших регіонах держави. Тобто орієнтовно третина зі всіх пропозицій щодо роботи була з Київської області.

Мінімальні зарплати з 1 січня

З першого дня нового 2024 року українці будуть отримувати більшу мінімальну зарплату. Так, її показник зріс до 7,1 тисячі гривень. А вже 1 квітня має відбутися другий етап підвищення мінімальної зарплати. Тоді розмір складатиме вже 8 тисяч гривень.

Оновлений показник мінімальної зарплати вплине на розмір прожиткового мінімуму. Його визначає уряд для розрахунку деяких соціальних виплат та допомоги.

Раніше ми писали, скільки українців отримують зарплату у понад 200 тисяч гривень. Також ми розповідали, як українцям надаватимуть відпустки з 2024 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.