Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як створюється прогноз погоди та чому він не завжди збувається: чесна розповідь синоптика

Сайт Pro Гроші підготував ексклюзивні інтерв'ю про особливості роботи даної професії та про те, які виклики стоять перед працівниками

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Синоптики роблять прогнози лише з певною мірою ймовірності

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

У воєнний час будь-яка професія є важливою. Кожен з нас може наблизити перемогу. Саме це роблять і працівники гідрометеорологічної служби. Адже завдяки їхнім прогнозам про стан ґрунту, водних об’єктів, а також про температурний фон наші військові можуть успішно виконувати поставленні перед ними задачі.

Читайте нашу розмову з Ігорем Кібальчичем про те, які виклики стоять перед працівниками гідрометеорологічної служби, особливості роботи та курйозні моменти.

Далі розмова ведеться від першої особи.


Справджуваність прогнозів не стовідсоткова

Люди, які професійно займаються складанням прогнозів, не вміють керувати погодою, а значить нічого обіцяти не можуть. Синоптики роблять прогнози лише з певною мірою ймовірності.

Насправді сучасні прогнози погоди – результат цілої низки процесів, які відбуваються почергово та умовно складаються з кількох етапів. Тому це досить складно.

Спочатку треба визначити стан атмосфери в певному регіоні. Потім за допомогою надскладних математичних рівнянь комп’ютер проводить розрахунки, проводиться ще кілька етапів аналізу і лише потім ви можете отримати прогноз на день, тиждень чи кілька днів.

Справджуваність сучасних прогнозів на наступну добу складає близько 98%, на 2-3 доби – 95-97%, а на наступний місяць близько 60-70%.

Робота постійно складається з нюансів

Складність полягає у тому, що прогноз метеорологічних параметрів на наступний день чи тиждень буде залежати від величезної кількості факторів. Їх ми не можемо охопити повністю навіть з сучасними технологіями.

Процес складання прогнозу погоди або штормового попередження має дуже багато нюансів та вимагає великої бази знань від спеціаліста. Результати модельних розрахунків синоптики використовують як основу для складання остаточних, "офіційних" прогнозів погоди.

Саме тому роль синоптиків вкрай важлива і необхідна, їх не замінять навіть найдосконаліші технології.

Це професія для творчих людей

Професія синоптика вимагає від людини творчого підходу до роботи, розуміння фізичних процесів у атмосфері, а також вміння правильно інтерпретувати результати прогнозування. Синоптик повинен пояснити, чому саме такий прогноз він склав, і на що спирався при цьому. Також повинна бути зацікавленість в професії й любов до своєї роботи.

Стати першокласним спеціалістом в цій галузі може далеко не кожен. Замало просто вивчити теорію. Набагато важливіше її правильно і вміло застосувати на практиці. Мало хто може грамотно "читати" карти погоди, аерологічні діаграми, виділяти атмосферні фронти тощо.

Бувають випадки, коли людина на відмінно закінчила університет, приходить влаштовуватися на роботу, але після випробувального терміну працювати не може, оскільки виявляється, що ця сфера не для неї.

Метеорологічний фронт під час війни

Одразу хочу зазначити, що працівник гідрометеорологічної служби має бути відповідальним. Це стосується не тільки синоптиків, а й метеорологів, які працюють на метеостанціях, гідрологів, океанологів та представників інших спеціальностей цієї галузі.

Гідрометеорологічна інформація дуже важлива для різних установ та сфер діяльності людини: від комунального господарства до будівництва, від аграрної сфери до енергетичної системи. Метеорологічні та гідрологічні прогнози наразі потрібні також Збройним силам України. Оскільки від того, який стан ґрунту, водних об’єктів, а також температурний фон, певною мірою залежить успішність військових операцій.

Багато працівників, особливо які знаходяться у зоні бойових дій або у безпосередній близькості від фронту, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, продовжують виконувати свої професійні обов’язки. На жаль, бували випадки, коли на територію станції або біля неї розривалися снаряди в той час, коли метеоролог виконував спостереження.

"Коли можна садити картоплю?"

Особисто зі мною іноді траплялися випадки, коли я вдягався не за погодою, або забував парасольку вдома, хоча сам складав прогнози погоди й знав орієнтовно, що нам підготувала небесна канцелярія.

Також інколи бувають комічні моменти, коли люди дзвонять до гідрометцентру та просять їх проконсультувати, коли їм садити картоплю або сперечаються щодо точності температури повітря і наявності дощу.

Хобі стало професією

Мене цікавлять небо та погода із самого дитинства. Коли мені було років 6, то я вже спостерігав за сильним вітром, грозами та іншими погодними явищами. Поступово зацікавленість метеорологією тільки зростала, я більше став цікавитися фізичними процесами в атмосфері, вивчати хмари, перевіряти народні прикмети тощо.

Мене дуже захоплює те, що погода й стан атмосфери постійно змінюються, кожну секунду. Ніколи не буває однакових хмар та ідентичної синоптичної ситуації. Кожен раз, коли приходжу на роботу, то прогноз погоди буде відрізнятися від попереднього, цікаво спостерігати, як повітряна оболонка на твоїх очах змінюється, немов живий організм.

Не зупиняйтеся!

Якщо ви нещодавно заступили на роботу, або ще навчаєтесь, то не соромтеся запитувати у колег та співробітників про ті речі, які вам можуть бути незрозумілими або складними, на перший погляд. Проявляйте інтерес до своїх обов’язків, шукайте для себе мотивацію і наснагу.

Головне – не переймайтеся, коли у вас щось не вдається, або ваші прогнози виходять не дуже точними, чи не такими, на які ви розраховували. Все прийде з досвідом, як і в будь-якій іншій галузі.

Завжди виділяйте час для самоосвіти й покращення своїх навичок, поповнюйте свій багаж знань. Для цього можна читати форуми, наукові статті, книжки, дивитися навчальні відео та лекції в інтернеті тощо.

Хочу побажати молодим спеціалістам любові до неба, зацікавленості у своїй справі та натхнення. І пам’ятайте, що синоптики не помиляються, іноді помиляється погода.

Метеорологія – це наука, яка не стоїть у часі. Вона постійно вдосконалюється, виникають нові методи прогнозування, моделювання та спостереження. Тому дуже важливо залишатися в тренді розвитку.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші запустив серію інтерв’ю з представниками різних професій. Наприклад, нещодавно ми підготували ексклюзивні інтерв'ю про особливості роботи залізничників та про те, як вона змінилася з початком повномасштабної війни.

Раніше маркетологиня поділилася викликами професії, її плюсами та мінусами, а також дала поради починаючим спеціалістам.

Також лікарка Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги розповіла, наскільки складно бути анестезіологинею та що дає сили працювати далі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.