Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штраф для вчителів – як каратимуть за спілкування російською на уроці

В Україні існує лише одна державна мова, якою зобовʼязані спілкуватися не лише посадовці, а й вчителі на уроках

Фото: Pexels

Вчителі

Фото: Pexels

В жодному випадку вчителі не мають права поводити уроки російською мовою, адже в Україні існує лише одна державна мова – українська. У випадку, якщо вони порушуватимуть такі правила, їм буде загрожувати відповідне покарання.

Про це розповів уповноважений по захисту державної мови Тарас Кремінь.

Як каратимуть вчителів за спілкування російською

Українські вчителі під час навчального процесу повинні спілкуватися виключно українською мовою. При цьому, тут йдеться не лише про ведення уроку, а й також про спілкування поза уроками, на перервах та про спілкування між вчителями та іншими працівниками школи.

Такі правила є обовʼязковими, оскільки у випадку порушення цих норм особа може отримати штраф. Також, оштрафувати можуть не лише вчителів, а й інших співробітників, серед яких може опинитися директор, ректор, а також інші науково-педагогічні працівники закладу освіти, які ігнорують вимоги щодо сплікування державної мови на заняття та поза ними.

"Освітній процес – це всі види діяльності, що відбуваються на території навчального закладу. Тобто це і класна робота, і виховна робота, і спілкування здобувачів освіти та педагогічних представників у класах, учительських, їдальнях, коридорах, спортивних залах, на стадіоні, на території школи", – сказав Тарас Кремінь.

Також представник влади додав, що освітні заклади забезпечують вивчення державної мови на всіх рівнях.

Варто додати, що для представників національних меншин діють дещо інші правила. Зокрема, за словами Кременя, такі особи мають право навчатися рідною мовою за допомогою створення спеціальних класів.

За порушення мовного законодавства вчителі можуть штраф у розмірі від 3400 до 8509 гривень. Також, у випадку повторного порушення штраф зросте та буде становити від 8500 до 11900 гривень.

Нагадаємо, скільки платять провідникам та машиністам. Також ми повідомляли, скільки заробляють зірки українського спорту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.