Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота за кордоном: де українцям пропонують тисячі вакансій

Українці зможуть розпочати роботу на пропонованих посадах уже з 2023 року

Фото: Andriym. Колаж: Pro Гроші

Українцям у Чехії пропонують тисячі робочих місць

Фото: Andriym. Колаж: Pro Гроші

У Чехії планують відкрити тисячі робочих місць для українців на військових заводах. Співробітники будуть здійснювати модернізацію і ремонт зброї та техніки, які відправлятимуть в Україну для протидії російській агресії.

Деталі повідомив заступник міністра оборони Чехії Томаш Копечни.

Політик дав інтерв'ю Чеському радіо і розповів, що ініціатива є реалізацією домовленості між Володимиром Зеленським і чеським прем'єр-міністром Петром Фіалою під час їхньої зустрічі у жовтні поточного року. 10 листопада державний концерн "Укроборонпром" (Об'єднання багатопрофільних підприємств різних галузей оборонної промисловості України) та Міжурядове агентство оборонного співробітництва Міноборони Чехії створили спільний проєкт, так званий оборонний кластер.

Для Чехії угода є дуже вигідною, оскільки на підприємствах вузького профілю масово не вистачає кваліфікованих робітників. А українці зможуть отримати робочі місця та непоганий заробіток. Тому вже у першому півріччі 2023 року відкриються вакансії на різних заводах, де ремонтуватимуть і модернізуватимуть зброю і техніку.

Як повідомив чиновник, це буде перший етап, пізніше виробництво зосередиться на виготовленні важкого озброєння. Що цікаво, все, над чим працюватимуть українські фахівці, поставлятиметься в Україну в рамках домовленості про допомогу у протистоянні російським окупантам.

Що правда, існує один нюанс, на якому наголосив Томаш Копечни. Наприклад, компанії Tatra, що входить до холдингу Czechoslovak Group, вже зараз не вистачає 500 людей. І таких фірм у державі чимало. Але є перешкода масовому працевлаштуванню: робота на виробництві оборонного спрямування вимагає подекуди важкої чоловічої сили.

Тобто жінкам на заводах не завжди знайдуться вакансії. У сучасних реаліях зрозуміло, що далеко не всім чоловікам дозволяють виїжджати за кордон.

Біженці не планують повертатися в Україну

На жаль, існує тенденція довготривалого перебування українських біженців у Європі. Згідно з результатами дослідження Міграційної платформи EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, майже половина українців, які працевлаштовані у Німеччині та Польщі, не планують повертатися як мінімум рік після завершення війни.

Не дивлячись на посади, які пропонують людям, вони мають змогу підвищувати професійну кваліфікацію, проходячи курси й навчання. 40% опитаних респондентів заявили про готовність покращувати навички у майбутньому, а для цього потрібно затриматись у Європі. Зазвичай наші громадяни отримують роботу в готельному і ресторанному бізнесі, сфері торгівлі чи на заводах, де є потреба у важкій праці.

В середньому у Німеччині біженці заробляють майже півтори тисячі євро на місяць, у Польщі сума становить 540 євро. Не варто забувати, що українці, які виїхали після початку повномасштабної війни, отримують фінансову допомогу від урядів країн, у яких проживають. Хоча деякі держави вже відмовилися від виплат, через що українці частіше обирають варіант повернутися додому чи переїхати в іншу місцевість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на українському ринку праці з'явився новий тренд. Також ми повідомляли, що значна кількість біженців не хоче повертатися додому, та розповідали, як українці працевлаштовуються за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.