Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Мінсоцполітики повідомили, чи можуть українці отримувати свої пенсії за кордоном

Розповідаємо, чи можуть пенсіонери, які знаходяться за кордоном, отримувати українську пенсію

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як отримувати свою пенсію за кордоном

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців, зокрема пенсіонери, переїхали за кордон після 24 лютого. Однак навіть в інших країнах пенсіонери зможуть отримувати свої виплати.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Як отримувати українську пенсію за кордоном

Гроші нараховуються на банківський рахунок, яким можна користуватися в будь-якій країні світу. Однак, якщо людина отримувала свою пенсію у відділеннях Укрпошти, то доведеться відкрити рахунок у банку (це можна зробити дистанційно) та перевести на нього нарахування виплат, щоб користатися грошима за кордоном.

Якщо рахунок вже відкрито, то перевести нарахування пенсії з відділення Укрпошти також можна у дистанційному режимі. Для цього потрібно змінити реквізити для виплат у своєму електронному кабінеті Пенсійного фонду.

Як оформити пенсію за кордоном

Щоб подати заяву на призначення пенсії в електронному вигляді, необхідно мати доступ в Інтернет, кваліфікований електронний підпис (КЕП) та скановані копії документів.

Якщо все це є, потрібно зайти до особистого кабінету ПФУ, обрати вкладку "Заява про призначення пенсії", прочитати інформацію на екрані та перейти за посиланням "Вхід".

Після цього необхідно виконати такі кроки:

  • натиснути на розділ "Про пенсійне забезпечення";
  • обрати вкладку "Заява на призначення пенсії";
  • погодитися на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про обробку заяви;
  • натиснути "Продовжити";
  • обрати вид пенсії, наприклад, "Пенсія за віком";
  • заповнити анкету;
  • прикріпити скановані копії документів, які там будуть вказані.

Як тільки всі кроки будуть виконані, на екрані з'явиться повна форма заяви про призначення пенсії, яку за необхідністю можна буде відредагувати. Після чого залишиться тільки підписати заяву за допомогою КЕП та відправити її до ПФУ.

Раніше ми розповідали, з якими хворобами українці можуть достроково вийти на пенсію. Також ми писали, що буде з пенсійними виплатами у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.