Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Німеччині: як отримати посвідку на проживання

Розповідаємо, як українці в Німеччині можуть отримати посвідку на проживання та що для цього потрібно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати посвідку на проживання в Німеччині

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни Росії проти України багатьом нашим громадян довелося виїхати за кордон в різні країни світу, зокрема в Німеччину.

Сайт Pro Гроші розповідає, чи можуть українці в Німеччині отримати посвідку на проживання та як це зробити.

Українці в Німеччині, за наявності статусу тимчасового захисту, можуть проживати до 4 березня 2023 року. Якщо війна, яка зараз триває в Україні, не закінчиться до цього часу, а наші громадяни й надалі захочуть проживати в Німеччині, їм потрібно буде оформити посвідку на проживання (Aufenthaltstitel). Однак не виключено, що термін перебування можуть подовжити.

Статус тимчасового захисту дає українцям право:

  • працювати;
  • отримувати соціальну підтримку;
  • навчатися у вишах та школах;
  • отримувати медичну допомогу;
  • претендувати на державну стипендію.

Як отримати посвідку на проживання

Отримати посвідку на проживання в Німеччині українці можуть на підставі навчання або роботи, термін дії документа становить від 6 місяців до 3-х років. Проте після закінчення терміну його можна подовжити.

Щоб оформити в Німеччині постійне місце проживання, необхідно прожити в цій країні на підставі тимчасового статусу не менше 5 років, мати житло, постійний заробіток, страхування, володіти німецькою мовою та сплачувати податки. Якщо українці планують залишитись жити в Німеччині, то вже зараз їм необхідно робити необхідні кроки.

Для цього можна вступити до ВНЗ, або знайти роботу та оформити робочий контракт. Важливо, щоб робота відповідала освіті людини, адже вона не отримає контракт, працюючи просто різноробом або на тимчасовій посаді.

Також, щоб законно проживати в цій країні, можна отримати бізнес-візу, блакитну карту або візу фрилансера. При цьому потрібно довести, що діяльність людини корисна суспільству та приносить прибуток.

Є ще один варіант законного проживання в Німеччині – возз'єднання з сім'єю та шлюбний союз. Якщо людина має німецьке коріння і родичів в цій країні, вона може зробити сімейну візу, на підставі якої зможе жити та працювати в Німеччині, а згодом навіть оформити посвідку на постійне місце проживання.

Раніше ми розповідали, як в Польщі будуть надавати житло українцям. Також ми писали, як за кордоном змінили умови працевлаштування для наших земляків. Більше про українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.