Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота у Франції: які вакансії пропонують українцям та скільки готові платити

Іноземні громадяни мають хороші шанси працевлаштуватися, враховуючи кількість вакансій

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Франції є чимало вільних вакансій для шукачів роботи

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Франція гостинно приймає українців, які тікають від повномасштабної війни. Для них гостро стоїть питання пошуку роботи, але наші громадяни мають непогані шанси працевлаштуватися, оскільки в державі є дефіцит кадрів. Особливо у сферах сільського господарства та охорони здоров’я.

Про це йдеться на порталі schengenvisainfo.com.

Франція стикається з нестачею робочої сили попри те, що частка відкритих вакансій у 2023 році становила лише 2,4%. Відповідно до інформації Європейського управління праці (EURES), найбільший дефіцит співробітників зосереджений у галузях машинобудування, інформаційних технологій, будівництва, охорони здоров’я та сільського господарства.

У список затребуваних професій входять:

  • бухгалтери;
  • програмісти додатків;
  • столяри та суміжні працівники;
  • електрики;
  • оператори мобільних ферм і лісових заводів;
  • монтажники металоконструкцій;
  • зварювальники та різальники.

Більшість професій підходять лише чоловікам, але й для жінок знайдеться робота. Серед популярних вакансій у Франції – кухарі, прибиральниці, медсестри, фізіотерапевти, кравчині тощо. Тим, хто майже не знає національну мову, доступна робота у сфері обслуговування та на полях. Наприклад, без знання французької беруть на склади із зарплатою 11 євро/год.

Загалом можна працевлаштуватися пакувальником у цех одягу, там платять від 2 000 до 2 400 євро, чи збиральником овочів у теплицях із заробітком 1 800-2 200 євро. Всі українці з тимчасовим захистом у Франції звертаються по допомогу з працевлаштуванням у центри зайнятості pole emploi. Серед інших популярних ресурсів, де є чимало оголошень про вакансії – Qapa, Indeed, Cadremploi тощо.

Зауважимо, роботодавці вказують розмір доходу без обов’язкових відрахувань, тож варто бути готовим до отримання "на руки" меншої суми (приблизно на 25%), ніж зазначено в оголошенні.

Безплатне освоєння професій

Раніше ми розповідали, що українцям, які вимушено переїхали в інший населений пункт через війну, може бути важко інтегруватися в нове середовище. Часто бувають проблеми з роботою. Тому Департамент освіти та науки Києва спільно з німецькою благодійною організацією Sequa запровадили навчальні курси для ВПО, учасників бойових дій і безробітних.

Вони можуть оволодіти робітничими спеціальностями безплатно на базі закладів професійної освіти. В доступі такі програми:

  • водій автотранспортних засобів категорії С;
  • слюсар-електрик;
  • зварник;
  • кравець;
  • слюсар з ремонту колісних транспортних засобів та ін.

Здебільшого навчання триває три-чотири місяці, після чого українці отримують сертифікат державного зразка. Він реєструється в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО), що засвідчує кваліфікацію осіб, які пройшли курси. Опанування професії стане у пригоді багатьом людям, які зможуть працювати над відновленням та обслуговуванням інфраструктурних об’єктів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому в Києві готові платити понад 40 000 гривень під час війни. Також ми повідомляли, що середня зарплата зросла до 19 000 грн і розповідали, що відбувається на ринку праці України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.