Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Працевлаштування за кордоном: яких фахівців гостро потребують у Швейцарії

Різні дослідження продемонстрували дефіцит робочих рук, бо кількість охочих відгукуватися на посади меншає з кожним роком

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці у Швуйцарії мають хороші шанси для працевлаштування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців проживають у Швейцарії. Ця європейська країна гостинно зустрічає людей, які втікають від повномасштабної війни, та фінансово допомагає для швидкої адаптації в новому середовищі. Хороша новина в тому, що наші громадяни мають непогані можливості для працевлаштування, враховуючи місцевий дефіцит кадрів.

Про це розповідає видання schengenvisainfo.com.

Відповідно до даних Jobradar, швейцарський ринок праці потребує кваліфікованих працівників. Лише за останній квартал 2023 року було відкрито понад 250 000 вакансій. Але робочих рук не вистачає, бо далеко не всі місцеві мешканці поспішають офіційно працевлаштовуватися. Особливо відчутна нестача фахівців у конкретних галузях – медичній та будівельній.

Наприкінці минулого року лідерами за кількістювакансій були:

  • спеціаліст з догляду/медсестра – 6 395;
  • електрик – 6 337;
  • продавець-консультант – 4 056;
  • тесляр – 3 337;
  • менеджер проєктів – 3 256;
  • розробник ПЗ – 3 187;
  • технік з обслуговування – 2 606;
  • монтажник сантехніки – 2 541;
  • фахівець з логістики – 2 521;
  • кухар – 2 407.

Також значну потребу в кваліфікованих спеціалістах спостерігають у секторах готельного бізнесу, роздрібної торгівлі, інформаційних технологій. Згідно з дослідженнями, навіть якщо кожного року на роботу залучатимуть орієнтовно 50 000 осіб, до 2023 року нестача кадрів може становити 400 000. А зі старінням нації проблема лише погіршуватимуться.

Отже іноземці мають хороші шанси знайти роботу у Швейцарії. На першому місці по кількості вільних посад знаходиться Цюріх, там розмістили більше 55 000 оголошень про пошук співробітників. А що стосується заробітку, то рівень оплати праці досить гідний – від 31 300 швейцарських франків на рік (2 800 євро на місяць). Це найнижчий середній дохід, який вказали в опитуванні тисячі людей.

Скорочення виплат українцям у Європі

Раніше ми розповідали, що останнім часом чимало країн Європейського Союзу повідомили про скорочення програм допомоги нашим громадянам. Десь відмовляють у забезпеченні безплатним житлом, а десь зменшують щомісячні виплати. Загалом у 2024 році українців за кордоном чекають такі зміни:

  • Шотландія скасує державну підтримку щодо оплати місць у готелях;
  • Польща відбере виплати, які запровадили на початку повномасштабної війни;
  • Ірландія виплачуватиме біженцям не 220 євро, а 38,80 євро щотижня;
  • Норвегія даватиме кошти українцям за повернення додому (1,5 тисячі євро);
  • Фінляндія забезпечуватиме людей підтримкою, тільки якщо вони не зможуть самостійно знайти притулок.

Втім деякі держави ЄС вдалися до посилення допомоги. Наприклад, у Вільнюсі українцям дозволили користуватися громадянським транспортом безплатно протягом 2024 року. А Німеччина взагалі підвищила розмір стандартних ставок соціальної допомоги. Тепер самотні особи будуть отримувати 563 євро кожного місяця.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що життя українських біженців за кордоном зміниться і розповідав, що підготували у Шотландії. Також ми повідомляли, хто з українців не отримає виплати на дітей у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.