Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота, непідвладна ШІ: які професії не зникнуть через нейромережу

Попри прогнози щодо застосування ШІ в багатьох професіях і поступового їх зникнення, існує діяльність, яку нейромережа перемогти не зможе

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Професії, які не зникнуть через штучний інтелект

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роботодавці віддаватимуть перевагу машинам, хоч і дорогим, якщо розумітимуть – вони ніколи не проситимуть підвищення, збільшення зарплати та соціальних гарантій. У 2023 році поширюють чимало прогнозів щодо професій, які можуть зникнути в короткостроковій чи довгостроковій перспективі через застосування штучного інтелекту. Але завжди існуватиме діяльність, яку нейромережа замінити не зможе.

Сайт Pro Гроші розповідає про професії, які не зникнуть через масове поширення ШІ.

Творчість і креативне мислення

Звісно, в майбутньому роботи зможуть вийти на сцену театру і зіграти роль. Чи, можливо, виступити як музиканти. Або згенерувати шедеври мистецтва, як от картини. Але їхня праця буде позбавлено головного, що люди шукають у творчості – емоційного взаємозв’язку між давачем та отримувачем.

Іншими словами, робота, яку сьогодні виконують художники, співаки, актори, письменники, композитори тощо, вимагає глибокої емоційної взаємодії, індивідуальності, унікального бачення. Машина зможе створити нову ідею, але передати власний досвід, почуття чи емоції через творчість під силу тільки живим.

Емпатія і встановлення емоційного контакту

Важко уявити, що колись штучний інтелект зможе виявляти співчуття та емпатію в тому розумінні невербальних сигналів, в якому потрібно людям. Наприклад, мова про міжособистісну взаємодію, яка дуже важлива та незамінна в роботі психологів, педагогів, соціальних працівників, наставників, навіть менеджерів з персоналу.

Нейромережу вигідно використовувати представникам вказаних професій для ведення обліку, аналізу тощо, тобто механізованої рутинної діяльності. Але вести бесіду з людьми, консультувати з точки зору психотерапевтичного впливу, навчати проявляти емпатію штучний інтелект не може.

І навіть у далекому майбутньому, якщо вдасться створити робота з емоційними контактами, все одно існуватиме потреба у зв’язках з живими особистостями.

Стратегічне мислення та інтуїція

Професії, для яких важливе інтуїтивне бачення перспектив, стратегічні ходи та здатність розпізнавати ризики та перспективи на основі унікального досвіду, не зникнуть через вплив ШІ.

Його можна використовувати як допоміжний інструмент для аналітичної підтримки, але ухвалювати складні рішення не тільки за статистичними даними та математичним розрахункам, а й живим стратегічним мисленням, роботизований інтелект не здатен.

Тому залишаться на своїх робочих місцях менеджери, керівники, інноваційні спеціалісти й підприємці з великим багажем знань і досвіду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ChatGPT розповів, як українці можуть покращити свій фінансовий стан. Також ми повідомляли, що роботодавці оголосять полювання та розповідали, які професії шукатимуть майже всі через рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.