Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота для неповнолітніх в Україні: що мають знати підлітки та батьки

Батьки та неповнолітні працівники повинні перед влаштуванням на роботу уважно вивчити умови праці й свої права

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Працевлаштування неповнолітніх – умови та обмеження в Україні

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В літній період чимало школярів і студентів шукають підробіток. В Україні Кодекс законів про працю регулює права та обов’язки неповнолітніх працівників і накладає певні зобов’язання на роботодавців. Батьки повинні слідкувати за тим, в яких умовах працює дитина, та чи дотримуються керівники певних правил.

Про це розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Києві Михайло Харін.

З якого віку можна влаштуватися на роботу

Мінімально дозволений вік для українців – 14 років, якщо відбувається підготовка молоді до продуктивної праці. Це виняток, за яким слідує чимало обмежень як для роботодавця, так і для працівника, оскільки в Кодексі передбачено влаштування з 16 років. Тоді стають недоступні деякі види праці, а дозвіл батьків є обов’язковою умовою найму.

Важливо, щоб чотирнадцятилітні кандидати навчалися в закладі загальної середньої освіти, але не жертвували часом навчання для виконання своїх посадових обов’язків. Також керівництво має забезпечувати неповнолітнього працівника тільки легкою роботою, що не завдає шкоди здоров’ю.

Вимоги для працевлаштування неповнолітніх

Щоб не порушити законодавчі норми при наймі неповнолітньої особи, треба знати правила працевлаштування. Серед них такі:

  • згода батьків або опікунів;
  • здобуття освіти у школі чи професійно-технічному навчальному закладі;
  • робота лише у вільний від навчання час (після уроків, на канікулах чи у вихідні);
  • легкі умови праці (для осіб від 14 років);
  • безпека на робочому місці для здоров’я і життя;
  • граничні години праці – не більше 24 годин на тиждень під час навчання і не більше 48 годин на тиждень під час канікул.

Також окремо існують вимоги для видів робіт, на які можна працевлаштовувати неповнолітніх українців. Якщо робота пов’язана з важким фізичним чи психічним навантаженням, алкоголем, тютюном або наркотичними засобами, то найм забороняється.

Батькам і майбутнім працівникам обов’язково слід вивчити умови роботи й права, а також бажано підписати контракт, щоб мати додаткові гарантії та захист на випадок непередбачених проблем. Це дозволить краще регулювати співпрацю між керівником і неповнолітньою особою в колективі, не дасть роботодавцю порушити умови, невідомі найманому працівникові. Наприклад, мова про виконання обов’язків у нічний час.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому платять 30 000 грн і більше та розповідав про топ-5 вакансій, де не потрібен досвід роботи. Також ми повідомляли, які професії зараз популярні на ринку праці в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.