Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок праці активізувався: чому в Україні очікується дефіцит робочої сили

Сьогодні на одне вільне робоче місце в середньому по Україні претендують два шукачі роботи, а минулого року на одну вакансію претендувало дев'ять людей

Фото: УНІАН

В Україні збільшилася кількість вакансій

Фото: УНІАН

В Україні активізувався ринок праці. Вже котрий місяць поспіль спостерігається збільшення заробітної плати. Також наразі поступово зростає кількість вакансій. Це відбувається як на сайтах з пошуку роботи, так і в службі зайнятості.

Про це повідомляє Державний центр зайнятості.

Що відомо про вакансії в Україні

Зазначається, що зростання попиту роботодавців на працівників є наслідком поступового відновлення економічної активності.

У регіональному розрізі, найбільша кількість вакансій зареєстрована в службі зайнятості:

  • м. Києва – 11 тис. вакансій;
  • Львівській області – 11 тис. вакансій;
  • Дніпропетровській області – 5 тис. вакансій;
  • Київській області – 4 тис. вакансій;
  • Одеській – 4 тис. вакансій.

Наголошується, що найбільший попит на ринку праці, як і до війни, зберігається на представників робітничих професій та сфери торгівлі.

За видами економічної діяльності, більшість вакансій налічувалася:

  • на підприємствах переробної промисловості (20%);
  • в оптовій та роздрібній торгівлі (16%);
  • у сфері освіти (10%);
  • на транспорті та пошті (10%);
  • у сфері охорони здоров'я та наданні соціальної допомоги (8%).

У професійному розрізі найбільше вакансій було подано для працевлаштування:

  • кваліфікованих робітників з інструментом – 21% всіх поданих вакансій (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, пекар, столяр, маляр);
  • робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин – 18% (водій, оператор/машиніст, котельні, токар, тракторист, оператор заправних станцій, дорожній робітник, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, оператор верстатів, машиніст крана);
  • працівників сфери торгівлі та послуг – 15% (продавець продовольчих та непродовольчих товарів, продавець-консультант, кухар, охоронник, офіціант, бармен, бариста, молодша медична сестра, соціальний робітник, перукар);
  • професіоналів – 14% (вчитель, вихователь, фармацевт, лікар загальної практики-сімейний лікар, інженер, практичний психолог).

"Зі зростанням кількості вакансій поступово загострюється дефіцит кадрів за окремими професіями. Враховуючи значні обсяги міграції населення за кордон, ринок праці вже найближчим часом зіткнеться з дефіцитом робочої сили", – попередили у Держслужбі.

Наразі у Львівській області та м. Києві кількість вакансій суттєво перевищує чисельність осіб, які шукають роботу за сприяння служби зайнятості. Найбільший дефіцит кадрів спостерігається у переробній промисловості та будівництві.

Які можливості зараз на ринку праці

Раніше ми писали, що ринок праці в Україні трансформувався на довоєнний рівень.

Наразі серед найбільш потрібних професій на українському ринку праці у 2023 році: продавець-консультант, менеджер з продажу, кухар, бухгалтер, вантажник, лікар, швачка, бариста, водій автотранспортних засобів та машиніст.

Максимальний розмір виплат на цих посадах може коливатися від 40 000 до понад 200 000 гривень.

Раніше ми писали про інформацію, яка відлякує роботодавців від потенційного кандидата. Також ми пояснювали, яким українцям можуть дозволити працювати дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.